Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Analytiker: slut på smartmobilboomen

Bransch Ända sedan Apple lanserade sin första Iphone har marknaden för smartmobiler växt snabbt, men nu verkar boomen vara över. Enligt en ny rapport är har tillväxten på marknaden minskat avsevärt.

Det har pratats om det under lång tid, men nu verkar boomen för smarta telefoner vara över. Enligt en ny rapport från Gartner kommer tillväxten på marknaden för smarta telefoner sjunka till under tio procent i år, en halvering av tillväxten jämfört med förra året. Det skriver Engadget.

Problemet är vad som länge förutspåtts – att de som har råd med en smartmobil redan äger en. Tidigare har mycket hopp riktats mot den kinesiska marknaden, men nu verkar även den vara mättad, mycket tack vare att företag som Xiaomi och Huawei har sålt smartmobiler till i princip självkostnadspris i Kina.

Men den stagnerade tillväxten är även ett resultat av de finansiella problem som drabbat världen sedan början av 2000-talet. Det gör i sin tur att kunder tenderar att behålla sina telefoner längre än tidigare, men enligt Gartner har även producenter en del av ansvaret i den stagnerade tillväxten. Eftersom uppdateringar till produktlinjerna har varit mer inkrementella än revolutionerande har det inte funnits några bra anledningar för kunder att rusa efter den senaste modellen.

Branschen blickar nu mot Indien som nästa tillväxtmarknad, men även där kan det vara försent. De flesta telefoner som säljs i landet är inte smartmobiler och medelpriset för nya telefoner är 120 dollar (ca XXX kronor). Det innebär att endast telefoner med en lägre prislapp kommer göra vinst. Googles Android One-projekt kan möjligtvis visa sig framgångsrikt i Indien, men lokala aktörer, som Micromax, har redan börjat förbereda genom att gå ihop med den populära Androidvarianten Cyanogenmod.

Gartner förutspår att att åtminstone någon marknadsaktör kommer få kasta in handduken snart och närmast till hands verkar vara HTC, som dras med dålig lönsamhet sedan länge.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter