Analytikern: “Allt du vill göra som företag fungerar över 4g”

5g Öppnar 5g upp för nya spelare som kan göra operatörerna mindre viktiga för konnektiviteten? Leif-Olof Wallin på Gartner ser snarare att utmaningen ligger i enorma kostnader – samtidigt som det saknas företagstillämpningar att ta betalt för.

Analytikern: “Allt du vill göra som företag fungerar över 4g”

Även Gartners expert ser en trend kring att operatörerna försöker sälja av sina tower assets, men experten tror inte att det riskerar att urholka deras unika ställning – utan tvärtom, hårdvaran utgör bara en väldigt stor post i balansräkningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det är inte en jättebra tillgång, utan det är bättre om någon kan kommersialisera det och sälja plats till andra aktörer på samma tower, säger Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner.

Stora kostnader

Han ser att operatörernas stora utmaning snarare ligger i att de kommer behöva spendera enorma mängder pengar, bland annat på att bygga ut 5g och köpa spektrum. En av fördelarna med 5g är att det tillkommer nytt spektrum – men det ligger till stor del i högre band, mycket runt 3,5 GHz. Leif-Olof ser att det kommer att dyrt att få täckning.

– Med 3g, vid 2100 MHz, klarar ju varje cell att täcka en ganska stor geografisk yta – men om vi går upp till 3500 MHz blir ju den geografiska ytan mycket mindre, Vi pratar ju egentligen om att ha en basstation varje 100- till 150 meter. Om vi tänker oss ett bostadsområde så måste du ju i princip sätta dem i belysningsstolpar med jämna mellanrum för att få det att fungera, och då måste du ha fiber till de här stolparna, säger han.

Spektrum är en en delad resurs

Därmed handlar det om väldigt mycket infrastruktur som ska byggas, med en stor prislapp.

– När du bygger för geografisk täckning på landsbygden så försöker du ju ha 700 eller 800 MHz, då täcker du  ju en större yta. Men det är fortfarande så att spektrum är en en delad resurs, så du kan ju inte få in hur många som helst på det spektrumet och leverera en gigabit erfarenhet. Du måste ju dra ner cellstorleken för att kunna leverera en bra tjänst till många, säger han.

En annan av de stora investeringarna handlar om att ha backhaul med fiber från basstationerna.

– Historiskt sett har du kunnat  ha backhaul med mikrovågslänkar och annan teknologi, men om en enskild användare ska få 1 eller 2 GB så måste du ha basstationerna fiberanslutna, säger Leif-Olof.

Inga företagstillämpningar behöver 5g

Stora infrastrukturinvesteringar ska betalas tillbaka över tid, men enligt Gartners expert är problemet att det är egentligen inte finns några företagstillämpningar som behöver 5g.

– Allt som du vill göra som företag fungerar ju över 4g. Det är bara om du exempelvis ska flyga drönare inomhus i ett lager, eller om du ska ha väldigt extrema virtual reality-applikationer som du kan dra nytta av det här med extremt låg latency – men annars fungerar ju en 4g-nät utmärkt för videokonferenser och alla möjliga saker. Därmed inte sagt att 5g är skräp – det är bra grejer, säger han.

Utan 5g tar bandbredden slut

Och utan det nya nätet tar bandbredden slut, för det  existerande spektrumet kommer snart att vara uppätet. De nuvarande prognoserna kring ökningen i användning av bandbredd säger att en typisk affärsverksamhet växer omkring 50 procent om året. Om man tittar på konsument så handlar det snarare 100 procents tillväxt om året. Därmed kommer 4G att ta slut förr eller senare och då måste det ju till nytt spektrum, något som 5g för med sig.

Det är dessutom mer effektivt när det gäller att använda existerande spektrum. 5g är sex till sju gånger mer effektivt än 4g om man tittar på kostnaden för att skicka en GB genom nätet. Ett 5g-nät är mycket mer energieffektivt vilket blir billigare för operatören.

– Det bygger på mycket standardiserad teknologi som SD-WAN, så det är ju en naturlig utveckling – och vi ser ju att  man absolut måste dit förr eller senare för att kunna möta den ökande törsten efter mer bandbredd. Problemet är ju att det är svårt att ta extra betalt för 5g jämfört med 4g, säger han.

Nuvarande releasen är ointressant

Som den föregående generationens nät kommer 5g i ett antal releaser. Den första som vi har nu, release 15, är enligt Leif-Olof väldigt ointressant eftersom det enda som kommer ur den är GB-hastighet.

– Release 16 är betydligt mer intressant för företag, för då pratar vi om de här riktigt korta svarstiderna – speciellt om du kombinerar det ihop med mobile edge compute. Då kan du ju få saker och ting att hända på några millisekunder, säger han.

I release 16 kommer också det som redan i dag finns i LTE, narrowband IoT och Cat-M1 fast i 5g. Och det öppnar också för “Massive Machine Type Communications” – med upp till en miljon IoT-enheter per kvadratkilometer. I dagsläget är det främst intressant för militära organisationer som vill kunna sprinkla sensorer över en väldigt stor area.

Tror inte att många bygger egna nät

Inte heller Leif-Olof tror att det kommer bli många företag som väljer att bygga egna 5g-nät. De få scenarion där han skulle kunna se en nytta är exempelvis större matvarubutiker som vill ha en backupförbindelse som ger en garanterad path diversity så att uppkopplingen inte går på samma nät som butikens fiber, för att säkert kunna hantera betalkort och lojalitetskort. Det skulle också kunna vara en pop up-store eller liknande som inte vill betala för fibergrävning.

– Det faller tillbaka på att det är svindyrt att bygga ett  5g-nät, så  om du vill vara en egen MVNO  så måste du ha en bra affärsidé, säger Leif-Olof Wallin.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.