Anders Olsson om utmaningarna som ny vd för Telia Sverige

Ny ledning Den 1 juni tillträder han som permanent vd för Telia Sverige efter Hélène Barnekow.
– Det första jag ska göra är att ta ett djupdyk ned i den svenska affären, säger Anders Olsson till Telekom idag.

Anders Olsson om utmaningarna som ny vd för Telia Sverige

Hélène Barnekow blev vd för Telia Sverige 2015 – men i april sade hon upp sig och lämnade sin post utan några angivna skäl. Då tog Johan Dennelind tillfälligt över som tillförordnad vd för Telia Sverige, men nu presenterar bolaget en permanent lösning. På fredag den 1 juni tillträder Anders Olsson tjänsten som vd för Telia Sverige. Han anser sig ta över tömmarna för ett bolag med en stark ställning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– En viktig sak är att Telia har det bästa nätet och den bästa täckningen i Sverige. Det här är en sak som inte blir mindre viktig i takt med att går mot det digitaliserade samhället. I övrigt har vi den bredaste produktportföljen, både mot företagskunderna och mot privatmarknaden, säger Anders Olsson till Telekom idag.

En bransch i stark förändring

I cv:t finn nära 20 år på Tele2, bland annat som medlem i koncernledningen. 2016 gick Anders Olsson till Telia Company för att bli operativ chef och chef för Global Services & Operations (GSO). Som Executive Vice President och vd för Telia Sverige måste han ha förmågan att förutspå en framtid som kan se ut på många sätt.

– Det är en bransch i stark förändring och det påverkar även oss. De konkurrenter vi har i dag kan i framtiden bytas ut mot helt andra konkurrenter. Vi går också mot att arbeta i ekosystem där utvecklingen av nya tjänster görs tillsammans med olika partners. Nu pratar man mycket om IoT, men det vi har sett hittills är bara början. Nyligen lanserade vi Sveriges första rikstäckande narrow band för IoT – och ganska snart kommer 5g, som i allra högsta grad kommer aktualisera tekniken. Nyligen körde vi en demo för Nordiska ministerrådet där vi visade vad man kan använda 5g till, säger Anders Olsson.

Under de nordiska statschefernas möte i Örnsköldsvik demonstrerade Telia tillsammans med Ericsson och Karolinska Institutet hur man använder drönare för att leverera hjärtstartare. Men allt handlar inte om framtid. Det finns mer näraliggande problem som måste tacklas.

Utmaningarna

– En utmaning för oss är grävtillstånden som delas ut av Trafikverket. De tar väldigt lång tid på sig, och det innebär att många av våra kunder måste vänta länge på att få den anslutning som de har tecknat sig för. En utmaning som hela branschen står inför är prispressen på våra accesspunkter – det är ett problem men kan samtidigt innebära stora möjligheter när vi går mot en digitalisering, säger Olsson.

Ska sätta sig in i den svenska affären

Magnus Zetterberg kommer att ersätta Anders Olsson som operativ chef och chef för GSO. Han börjar senast i oktober och utses då till Senior Vice President och medlem av koncernledningen. Den tillträdande vd:n gör sig i skrivande stund redo för att ta sig an det nya jobbet.

– Det första jag ska göra är att ta ett djupdyk ned i den svenska affären – och lära känna den svenska ledningsgruppen och den mycket kompetenta personalen, säger Anders Olsson till Telekom idag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.