Anders Ygeman: ”Vi kommer ligga långt fram när det gäller 5g”

5g Väl rustade och med goda möjligheter. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman anser att Sverige ligger bra till när det gäller 5g.
– Jag tror att vi kommer ligga långt fram i 5g, säger han till Telekom idag.

Anders Ygeman: ”Vi kommer ligga långt fram när det gäller 5g”
Felix Björklund

Nästa vecka drar PTS spektrumauktion igång och den tilldelningen anses vara det stora startskottet för ”den riktiga” utrullningen av 5g. Vissa menar att Sverige halkat efter när det kommer till den nya generationens radioteknik på grund av att vi varit senfärdiga med att auktionera ut frekvenser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Men det håller inte energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman med om.

– Jag tycker att vi står oss bra om vi jämför oss med de andra europeiska länderna, däremot är vi kanske efter Sydkorea och Kina. Men vi har goda möjligheter. Sveriges är ett land med väldigt hög mobil- och bredbands-penetration och ett land där många gillar att ligga i framkant. När de större kommersiella näten nu början rulla ut kommer vi snabbt få ut 5g, säger han.

I Sverige så lanserade flera operatörer sina 5g-nät i fjol, men i samtliga fall handlade det om begränsad täckning och ännu så länge är även möjligheterna att använda eventuella 5g-telefoner begränsade.

– Vi har ju tre operatörer som hävdar att de kör 5g kommersiellt. Sen täcker de ju inte jättestora delar av Sverige än. Där krävs de frekvensband som auktioneras ut nu. Jag har själv en 5g-telefon, men eftersom jag varit väldigt stationär här under coronatider  – så har jag än inte fått den riktiga 5g-känslan.

5g utrullningen kommer gå smidigt

På frågan om man från myndighetshåll jobbat för att accelerera utrullningen svarar Anders Ygeman att det ligger i nästa steg.

– Jag kan säga att det är något vi ännu inte har jobbat med utan något, såsom diskussionen om master, som kommer i nästa fas. Dock är min bild att 4g-utrullningen gick ganska bra och jag tror att vi kommer att uppleva att det går relativt lätt nu också. Mycket av utrusningen som går på 4g går ju att koppla till 5g också, säger han.

Att näringslivet skulle vara irriterat på att Sverige inte fått till spektrumauktionerna ännu – och att vi således hamnat på efterkälken är inget digitaliseringsministern känner igen. Snarare tvärtom. Han säger att det fanns en diskussion innan auktionsplanen blev känd, men sedan den kommunicerades har det varit tyst.

– Ja, visst har det förekommit att några från näringslivets sida sagt att vi ligger efter. Men eftersom de praktiska applikationerna varit få och terminalerna likaså, har trycket inte varit stort. Men får vi auktionen på plats den 19 januari så kommer utrullningen gå snabbt. Om den skulle skjutas på framtiden kanske det skulle finnas risk att näringslivet påverkas, men jag tror snarare att vi kommer ligga långt fram i 5g.

Naturligt att PTS tillämpar de skärpta lagkraven

När det gäller själva spektrumauktionen, och allt rabalder kring den process som uteslutningen av kinesiska teknikleverantörer innebär är ministern väldigt tydlig.

– Vi hade en enad riksdag som stod bakom en skärpt lagstiftning. Då är det naturligt att PTS tillämpar den lagstiftningen. Nu pågår det en rättslig process och vi får se hur den faller ut. Första frågan om inhibition har prövats och det kravet har nu fallit. Det gör att auktionen drar igång den 19 och genomförs den så avslutas det hela snabbt. Den vidare rättsliga processen är inget regeringen kan eller får påverka, säger Anders Ygeman.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!