Andres Suazo lämnar Telenor – hit går han nu

Nytt jobb Efter 15 år i operatörsvärlden byter Telenors Andres Suazo bransch. Ny arbetsplats blir Apis Training där han intar vd-stolen.
– Det var något man inte kunde säga nej till, säger han.

Andres Suazo lämnar Telenor – hit går han nu

Ny roll och ny arbetsplats. Telenors produktchef och tidigare mobilnätschef Andres Suazo lämnar operatören den sista september för att istället gå till utbildningsföretaget Apis Training. Telekom idag ringde upp för att fråga vad som lockade – och vad de nya utmaningarna blir.

Hur kommer det sig att du byter jobb?
– Det var kanske lite tidigare än jag tänkt mig men ibland kommer det spännande tillfällen som man inte vill tacka nej till. I detta fall var det en vd-roll där jag fått en väldigt bra bild av vad styrelsen och ägarna vill med bolaget och det är både en resa och utmaning jag inte kunde motstå.

Varför Apis Training, vad har de att erbjuda?
– Bolaget har funnits över 25 år och har utbildat över 100 000 personer inom områden som 2G, 3G, 4G och nu 5G med allt vad det innebär från radioplanering, arkitektur till säkerhet och projektledning bara för att nämna några. Jag har själv gått en tredagarskurs hos dem i 5G arkitektur strax före pandemin som jag fann väldigt bra och med riktigt duktiga lärare. Sedan är det ju så klart en morot att styrelsen har väldigt tydliga ambitioner om stark tillväxt sett både till marknadsdelar, antal anställda och självklart även rent finansiellt. Bolaget öppnade tex tidigare i år ett kontor i USA där vi nu har två anställda.

Så det var dags att lämna operatörssidan av telekom helt enkelt?
– Det är definitivt en ny grej och mer inriktad mot sälj. Men jag ser samtidigt att det är något som passar mig och där jag kan bidra. Jag har ett bra och stort kontaktnät, inte bara bland operatörer utan även privata aktörer och myndigheter både i Sverige och i utlandet. Genom att företräda ett alternativ utanför operatörerna kan vi nu erbjuda en oberoende syn på lösningar och utbildningar inom telekom, projektledning, teknik och säkerhet.

Vad kommer du bidra med, hur ska du dra nytta av din erfarenhet från operatörsbranschen?
– Dels har jag en djup telekombakgrund med min tid på Telenor, Tele2 och Net4mobility, Jag har även en annan typ av förståelse för tekniken och hur man kan använda den jämfört med en ”normal” teoretiker. Sen har jag ju vän ett brett kontaktnät över hela världen och sammantaget ser jag att jag kan bidra till att utöka kundbasen och portföljen.

Och vad är de stora utmaningarna?
– En sak skulle jag säga är konkurrensen. Tidigare hade APIS nästan enbart lärarlädda lektioner i klassrum men under pandemin gick omställningen snabbt till digitala kurser vilket har gjort att konkurrensen ökat något då det finns flera globala aktörer och man absolut kan få en hel del kunskap genom tex youtube Sedan är vi ett litet bolag än så länge och det innebär att alla anställda är nyckelpersoner. Tappar vi någon så blir det kännbart.

Vad blir de första som står på dagsagendan?
– Det jag ska hugga tag i först och främst är säljkåren som gått lite knackigt det senare halvåret. Men så måste jag lära mig produkterna – och framförallt personalen bättre. Målet är att få lite nytändning på dem. Vi har även ett uttalat mål om att försöka växa, från 22 anställda i dag till uppemot 50 personer på flera globala kontor inom några år.

Okej, vad hoppas du åstadkomma till nästa höst?
– Då hoppas jag ha lyckat bredda kundbasen och fått in nya kunder, men även att vi behållit vår höga kvalitet i utbildningar och produkter. Även att vi har hängt med i digitaliseringen av utbildningarna. Där ser vi en liten trend att man vill gå tillbaka tillklassrummen.

    Tipsa oss om nytt jobb!

    Senaste artiklarna

    Telekom idag

    Telekom idag Premium

    Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.