Android i tre av fyra smarta mobiler

Enligt analysföretaget IDC levereras hela 75 procent av alla smarta mobiler nu med Android under huven.

Android i tre av fyra
smarta mobiler

Under tredje kvartalet 2012 skeppades totalt sett 181,1 miljoner smarta mobiltelefoner ut på den globala marknaden. Av dessa var 136 miljoner, eller tre av fyra enheter, utrustade med Android som operativsystem. Uppgifterna redovisas i en färsk rapport från analysföretaget IDC.

Under samma kvartal förra året hade Android en marknadsandel på 57,5 procent så att operativsystemet gjort en imponerande resa sedan det introducerades för fem år sedan är definitivt ingen underdrift.

På andra plats i listan återfinns Apples Ios med 26,9 miljoner skeppade enheter, motsvarande 14,9 procent av marknaden, följt av Blackberry och Symbian på 4,3 respektive 2,3 procent.

På fjärde plats finns Windows Phone 7 med en marknadsandel på endast 2 procent. Värt att notera är ändå att tillväxten för den plattformen ökat med 140 procent sedan samma period förra året. Det kan jämföras med en tillväxt på 46,4 procent för hela smartphone-segmentet.

30 miljoner enheter

Den bäst säljande Androidtelefonen för tillfället är kanske inte helt förvånande Samsungs Galaxy S3, som sedan lanseringen i maj passerade 30 miljoner sålda enheter globalt, inräknat alla regionsspecifika versioner. Försäljningen går dessutom fortsatt bra med tanke på att modellen toppar oktober månads svenska försäljningssiffror hos Phonehouse.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.