Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Android-skärmar Ciscos nya collaborationgiv

Virtuella möten Bildskärmar med inbyggd Android-dator har vi sett förut men Ciscos DX70 och DX80 tar konceptet till jobbskrivbordet och fokuserar så klart på video- och webbmöten.

Android-skärmar Ciscos nya collaborationgiv

Android är ingen ny plattform för Ciscos men det första försöket att sälja produkter baserade på operativsystemet, den saligen avsomnade surfplatta Cius, blev ett fjasko. Sedan dess har Cisco fokuserat på att bygga appar som fungerar och kanske lyckas de bättre denna gång med med Android i storformat för skrivbordet. De två kameraförsedda skärmarna DX70 och DX 80 ska göra personlig video bortom klienter i pc:n eller surfplattan tillgängliga för en större publik.

Båda modellerna har pekskärmar men där DX70 får nöja sig med 14 tum är DX80 lite mer väl tilltagen med sina 23 tum. Precis som liknande Android-datorer för konsumentmarknaden kan de dubblera som bildskärm till den vanliga datorn, ett jobb som borde passa den större DX80 väl.

Klar för valfria appar

Förutom kommunikationsappar från Cisco går det att ladda skärmarna med valfria appar från Google Play. Den som hade hoppats på ett kraftpaket i klass med de snabbaste surfplattorna blir däremot besviken, istället är DX-modellerna bestyckade med relativt beskedliga tvåkärniga processorer och baseras på Android 4.1.1. Arbetsminnet är i alla fall väl tilltagna 2 gigabyte.

Ovanpå skärmarna sitter en kamera som klarar av full hd-upplösning och som har ansiktsigenkänning för omedelbar fokusering. Kameran ska också gå att vinkla ner om man vill filma ett dokument på skrivbordet.

Dubblerar som telefon

Eftersom det handlar om produkter från Cisco fungerar de inte oväntat förutom som videoändpunkter också som vanliga ip-telefoner tillsammans med tillverkarens olika växelplattformar. Någon lur finns inte men däremot går det bra att koppla in både analoga headset och trådlösa bluetooth-headset. Primärt används enheterna ändå i högtalarläge och här hittar vi en av få skillnader mellan modellerna bortsett från det fysiska formatet, DX80 har utrustat med ljudteknik som Cisco döpt till Intelligent Audio. Totalt fyra mikrofoner hjälper till att sortera bort störande bakgrundsljud så att bara den person som syns i bild faktiskt hörs.

Billigt vid jämförelse

I sin presentation av de nya produkterna sägs prissättningen vara så låg att enheterna ska kunna ställas på alla medarbetares skrivbord och inte bara de högsta chefernas. Enligt uppgifter i amerikanska media ska DX70 kosta under 1 000 dollar medan DX80 får en prislapp under 2 000 dollar. Hur billigt det är kan diskuteras men de innebär i alla fall en radikal prissänkning jämfört med tidigare personliga videosystem från Cisco. Som jämförelse är listpriset för Cisco EX90 som har samma skärmstorlek som DX80 strax under 13 000 dollar och vill man ha möten i full hd med det systemet får man dessutom lägga på ytterligare knappt 2 000 dollar.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter