Androiden som förändrar mobilvärlden

Den öppna mobilplattformen Android och alliansen runt dess utveckling med Google i spetsen ska förändra spelreglerna på mobilmarknaden.

Plattformen Android ska ge mobiloperatörer och tillverkare möjligheten att kunna ta fram bättre, mer innovativa och flexibla applikationer samtidigt som kostnaderna för utvecklingen minskas.

Första versionen av utvecklingspaketet till Android släpps redan nästa vecka. Android som baseras på Linux-teknologi erbjuds av Google fritt som en öppen programvara.

– Dagens tillkännagivande är mer ambitiöst än den enda Googletelefonen som media har spekulerat i de senaste veckorna. Vår vision är att denna kraftfulla plattform ska bidra till utvecklingen av tusentals olika typer av telefoner, säger Googles ordförande och CEO Eric Schmidt.

Paradigmskifte på gång?

Målet för alliansen med så tunga medlemmar som Motorola, T-mobile och HTC i ledet är att skapa en helt integrerad mobil mjukvarutrave som omfattar ett operativsystem, mellanprogramvara, användarvänligt gränssnitt samt applikationer.

– Detta partnerskap släpper loss potentialen med mobiltelefoni för miljarder användare runt om i världen. Ett nytt fräscht förhållningssätt som underlättar innovation inom mobilindustrin bidrar till att skapa en ny datormiljö som kommer att förändra hur människor tar till sig och delar med sig av information i framtiden, säger Googles Eric Schmidt.

Hur Android klarar konkurrensen med andra plattformar och system som Symbian, Microsoft eller iphone återstår att se. Enligt Reuters så tror analytiker att Android kan finnas på cirka två procent av alla smartphones i USA redan under 2008.

– Potentialen finns där att detta är en utveckling som förändrar spelreglerna, men det återstår att se. Det är en uppsättning av verktyg som måste förvandlas till något konkret, säger Greg Sterling analytiker hos Opus till Reuters.

Fakta

Alliansens medlemmar

Aplix

Ascender Corporation

Audience

Broadcom

China Mobile

eBay

Esmertec

Google

HTC

Intel

KDDI

Living Image

LG

Marvell

Motorola

NMS Communications

Noser

NTT DoCoMo

Nuance

Nvidia

PacketVideo

Qualcomm

Samsung

SiRF

SkyPop

SONiVOX

Sprint Nextel

Synaptics

TAT – The Astonishing Tribe

Telecom Italia

Telefonica

Texas Instruments

T-mobile

Wind River

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.