nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Aneby först med ”fiber åt alla”

Taskig fibertäckning är en av glesbygdens stora baksidor. Men en kommun har sett till att radera detta ur ”problemkolumnen”
Aneby är först med att erbjuda alla sina medborgare fiberanslutning.

  • Artikel annons 1

Alla har möjlighet och fler än åtta av tio har redan signat på. Aneby kommun har i samarbete med olika fiberföreningar samt IP-Only lyckats med bedriften att få till ett avtal där området får heltäckning av fiber.

– Siffror i all ära men att vi som en liten landsbygdskommun får samma digitala möjligheter som storstäderna, med en levande glesbygd där folk kan stanna, jobba och få allt fler digitala samhällstjänster – det är det verkligt roliga, säger Ola Gustafsson, Näringslivs- och fritidsansvarig på Aneby kommun.

Helt klart i höst

Det stora arbetet började redan för tre år sedan och till dags datum är över 85 procent av hushållen anslutna. Fiberutbyggnaden är i dag klar till 97 procent. De sista tre är fördröjda på grund av tillståndshantering och markavtalsförhandling, men ska vara färdigt under hösten.

Ett lyckat samarbete mellan kommun och fiberföreningar samt den privata aktören är det som har gett det goda resultatet. Sett till siffror återspeglas detta i årets bredbanskartläggning från PTS. Där klättrade Aneby 115 placeringar på kommuntopplistan över fiberanslutning.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.