Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Aneby först med ”fiber åt alla”

Fiber Taskig fibertäckning är en av glesbygdens stora baksidor. Men en kommun har sett till att radera detta ur ”problemkolumnen”
Aneby är först med att erbjuda alla sina medborgare fiberanslutning.

Aneby först med ”fiber åt alla”

Alla har möjlighet och fler än åtta av tio har redan signat på. Aneby kommun har i samarbete med olika fiberföreningar samt IP-Only lyckats med bedriften att få till ett avtal där området får heltäckning av fiber.

– Siffror i all ära men att vi som en liten landsbygdskommun får samma digitala möjligheter som storstäderna, med en levande glesbygd där folk kan stanna, jobba och få allt fler digitala samhällstjänster – det är det verkligt roliga, säger Ola Gustafsson, Näringslivs- och fritidsansvarig på Aneby kommun.

Helt klart i höst

Det stora arbetet började redan för tre år sedan och till dags datum är över 85 procent av hushållen anslutna. Fiberutbyggnaden är i dag klar till 97 procent. De sista tre är fördröjda på grund av tillståndshantering och markavtalsförhandling, men ska vara färdigt under hösten.

Ett lyckat samarbete mellan kommun och fiberföreningar samt den privata aktören är det som har gett det goda resultatet. Sett till siffror återspeglas detta i årets bredbanskartläggning från PTS. Där klättrade Aneby 115 placeringar på kommuntopplistan över fiberanslutning.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter