Anställda hos Tre får valfria helgdagar

Operatörer Att låsa lediga dagar till kristna högtider håller inte längre menar operatören Tre som börjar låta sina anställda byta röda dagar i kalendern mot andra som passar de egna traditionerna.

Firar du iranskt nyår? Hos Tre kan du vara ledig de helgdagar som är dina.
Firar du iranskt nyår? Hos Tre kan du vara ledig de helgdagar som är dina.

− Så vitt vi vet är Tre först i Sverige med att erbjuda medarbetare valfria helgdagar. Vi värnar om mångfalden och tror på styrkan av att vara olika. Därför öppnar vi upp för möjligheten att byta ut röda dagar för alla som vill vara lediga på andra kulturers och religioners helgdagar. Vi tror att initiativet kommer att leda till stärkt trivsel, minskad personalomsättning, bättre attraktionskraft vid rekrytering och i förlängningen ett bättre företag, säger Nicholas Högberg, vd på Tre Sverige.

Alla röda dagar i den svenska kalendern samlas hos Tre i en pott som den anställde kan fördela över religiösa eller kulturella högtider som de själva vill fira. På så sätt ska man slippa att ta ut semester för att exempelvis fira ramadan om man kan tänka sig att arbeta under jul eller påsk. Vilka dagar man vill ta ut sin ledighet sägs vara helt upp till den anställde.

− Att enbart låsa helgdagar till de traditionella kristna högtiderna känns varken modernt eller generöst ur ett arbetsgivarperspektiv, därför tar vi det här initiativet. På Tre har vi alltid sett mångfald som en stor tillgång. Inte bara att för att vi exempelvis kan erbjuda kundservice på flera språk, utan även den arbetsplats och företagskultur som den skapar – ett värde som vi inte kan sätta en prislapp på, säger Mattias Segelmark, personaldirektör på Tre.

Enligt statistik från Migrationsverket är omkring 15 procent av den svenska befolkningen född utomlands men hur stor del av personalen hos Tre som hör till den gruppen eller hur många som kan tänkas nappa på erbjudandet om valfria helgdagar vet inte Tre.

– Nej det har vi inga uppgifter om, men vi vet att vi har många anställda med en annan kulturell bakgrund och på det här sättet tror vi att vi kan bli en ännu attraktivare arbetsgivare. Att ha anställda med många olika bakgrunder är något som berikar oss, säger informationschefen Kamran Alemdar till Telekom idag.

Fakta

Här är helgerna man kan byta bort hos Tre

Följande dagar (samt klämdagar) kan Tre-anställda välja att byta ut mot valfri religiös eller kulturell högtid: Nyårsdagen Trettondag jul Skärtorsdagen Långfredag Annandag påsk 1 maj Kristi Himmelsfärd Sveriges Nationaldag Midsommarafton 23 december (dagen innan julafton) Julafton Juldagen Annandag jul Nyårsafton

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.