Anställda tjuvnyttjar molnet

Majoriteten av svenska it-chefer förbjuder anställda att använda molnbaserade tjänster som Dropbox, Sky Drive och Sugar Sync. Men det struntar medarbetarna i.

Anställda tjuvnyttjar molnet

Detta framgår av en ny studie som IDG har genomfört på uppdrag av it-säkerhetsföretaget Trend Micro. Medarbetarna uppskattar att molnbaserade tjänster som Bitcasa och Mozy gör det enkelt att synkronisera filer mellan flera datorer, dela uppgifter och samarbeta i projekt. De tänker inte på att det dessvärre är lika lätt att dela filer med fel personer – eller till och med stjäla känsliga affärsdata.

– Studien bekräftar den trend vi länge sett; nämligen att dagens anställda inte skiljer på teknikverktyg avsedda att användas på arbetet och sådana som är avsedda att användas på fritiden. Man vet heller inte om tekniken överhuvudtaget är säker nog, utan försöker bara göra sitt jobb så enkelt och effektivt som möjligt, säger Peter Szendröi, säkerhetsexpert på Trend Micro.

Omöjligt stoppa trenden

I undersökningen har it-ansvariga på svenska företag intervjuats om sin attityd till och praxis kring konsumentteknik på arbetsplatsen, ett fenomen som brukar kallas consumerization. Det visar sig att en fjärdedel tillåter anställda att i viss utsträckning använda dylika tjänster, medan uppemot hälften sätter sig emot detta. Samtliga säger sig dock medvetna om att de anställda att gör det ändå.

– När vi ger kunder råd kring consumerization rekommenderar vi att arbetsplatsen är öppen för konsumentteknik. För liksom studien tydligt visar så är det inte särskilt verksamt att instifta ett förbud. Istället bör företaget ha en skriftlig policy som beskriver exakt vilka verktyg är tillåtna och för vem. Och inte minst vem som står som ansvarig om något går fel, fortsätter Peter Szendröi.

Majoriteten mot BYOD

Utöver spörsmålen om molnbaserade tjänster har cheferna svarat på om de tillåter sina anställda att använda privat hårdvara som bärbara datorer, smartphones och surfplattor på arbetsplatsen. Drygt 35 procent uppger att man tillåter anställda att använda privata enheter, 45 procent svarade nej och resterande saknar en policy i frågan.

– Moderna företag måste acceptera den säkerhetsrisk consumerization utgör, och eventuellt stödja sin säkerhetspolicy med rätt teknik. Om de gör det kommer det att förbättra både effektiviteten och trivseln bland medarbetarna, så investeringen tjänas snabbt in igen, hävdar Peter Szendröi.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.