Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Anställdas surfande övervakas

Hälften av arbetsgivarna kontrollerar de anställdas internetanvändning, visar en rapport från Datainspektionen. Syftet är att se till så att medarbetarna inte surfar på oetiska webbplatser.

Rapporten bygger på en undersökning av drygt hundra företag och myndigheter. Varannan arbetsgivare utövar någon form av kontroll av de anställdas internetanvänding, men det är inte i syfte att övervaka vad den anställde gör på sin arbetstid. Anledningen uppges istället vara att se till så att de anställda inte surfar på olämpliga sajter. Vad som är att bertaktas som oetisk har arbetsgivarna däremot ingen klar uppfattning om.

Oklara regler

Datainspektinens undersökning visar också att det många gånger är oklart vilka regler som gäller för internetanvändning. Nära hälften av de arbetsgivare som utförde kontroll saknade också regler för hur denna kontroll skulle gå till. Var fjärde arbetsgivare lämnade överhuvudtaget inte någon information om kontrollen till de anställda.

Få kollar e-posten

När det gäller e-post var det endast ett fåtal som uppgav att de kollade de anställdas e-postanvändning och då handlade det enbart om genomgång av loggfiler.

Datainspektionen konstaterar i sin rapport att det finns påtagliga brister i hur de anställda informeras om de kontroller som görs och att många arbetsgivare också behöver förbättra informationen om hur it får användas.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter