Antalet gsm-användare passerar två miljarder

Antalet gsm-användare världen över kommer att passera två miljarder innan veckans slut, enligt uppgifter från GSM Association. Det är en stadig ström av nya användare, varje sekund tillkommer 1 000 nya abonnenter.

Det är femton år sedan världens första gsm-nät togs i drift i Finland. Den första miljarden användare passerades under det första kvartalet 2004, men sedan har marknaden fullkomligt exploderat. Nu har alltså användandet strax passerat två miljarder, nästan dubbelt så många som använder internet.

Idag finns det användare i 213 länder och det är framför allt Asien, Afrika och Latinamerika som står för tillväxten. Det är också utvecklingsländerna som står för huvuddelen av den senaste miljarden användare, 82 procent.

Men gsm-telefonerna används inte bara för att ringa med. Årligen skickas det över en biljon, alltså en miljon miljoner, textmeddelanden runt om i världen. Andra intressanta fakta som GSM Association presenterar är att marknaden för musik i mobilen fått ett stort genomslag i Kina, där försäljningen av musik via mobilen nu överstiger försäljningen av cd-skivor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.