Antalet storskaliga datacenter kommer dubblas på fem år

Datacenter Redan år 2021 kommer 95 procent av datacentertrafiken ske i molnet. Enligt ”Cisco Global Cloud Index” leder den ökade efterfrågan på kapacitet till att antalet storskaliga datacenter dubbleras på fem år.

Antalet storskaliga datacenter kommer dubblas på fem år
Cisco

Enligt rapporten ”Cisco Global Cloud Index” kommer mängden data som går via datacenter i molnet att mer än tredubblas till 2021, och uppgå till 19,5 zettabytes. Det innebär att 95 procent av datacentertrafiken gå via molnet om fem år kommer – mot 88 procent i dag. På Cisco konstaterar man att det prognosen anger en otroligt hög andel, men man är ändå inte förvånade.

– Appar och tjänster för såväl privatpersoner som företag bidrar till molnets ökande betydelse. Bland konsumenttjänsterna är det videostreaming, användningen av sociala medier och sökmotorer som är de populäraste molnbaserade tjänsterna. För företag är det samarbetsverktyg, analysverktyg och digitala företagsapplikationer som toppar användningen, säger Fredrik Wester, ansvarig för operatörer på Cisco.

En annan förklaring till den kraftiga ökningen är utbredningen av IoT-enheter som förväntas öka från dagens 5,8 miljarder enheter till 13,7 miljarder enheter år 2021.

Antalet storskaliga datacenter ökar

Idag finns det 338 storskaliga datacenter i världen, och om fem år beräknas de vara 628 stycken. Då kommer 55 procent av all datacentertrafik gå via storskaliga datacenter mot dagens 39 procent. Rapporten visar även att storskaliga datacenter kommer utgöra mer än hälften av alla världens datacenter-servrar.

– I vår region, ”Western Europe” beräknas det att mer än 50 nya storskaliga datacenter kommer etableras under de kommande fem åren. En utveckling vi redan märker av i Sverige med Facebooks datacenter i Luleå och nu med AWS satsning med stora datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Fördelen med storskaliga datacenter är skalbarheten där du kan utveckla systemet i takt med att kraven och belastningen ökar, säger Fredrik Wester.

SDN-lösningar tar över

Ciscos rapport visar även att mjukvarudefinierade nätverk (software-defined network) kommer spela en allt viktigare roll i framtidens datacenter. SDN innebär att du separerar styrningen av nätverket från enheterna som hanterar nätverkstrafiken. Det innebär bland annat att inställningar och konfiguration av nätverket kan göras från vanliga datorer. Om fem år förväntas hälften av all datacentertrafik att hanteras av SDN-lösningar, mot dagens 28 procent.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter