Äntligen tar operatörerna ljudkvalitet på allvar

Hd-röst Sverige har under flera år legat efter stora delar av Europa när det gäller satsningar på bättre ljudkvalitet i mobilen. Därför är det glädjande att alla de svenska operatörerna nu äntligen är på väg att ta plats på hd-tåget.

För den som haft chansen att testa hd-ljud i mobilen är det uppenbart vilken skillnad tekniken gör för hörbarheten. Inte minst blir det lättare att följa samtalet även när ljudförhållandena runt omkring är dåliga. Redan 2010 lanserades hd-samtal i de första europeiska mobilnäten och sedan dess har de blivit allt fler. Flertalet nya mobiltelefoner har idag stöd för tekniken men i Sverige har intresset från operatörerna däremot varit lågt. Allt fokus har legat på ökad datakapacitet och kundernas efterfrågan på högre ljudkvalitet sägs ha varit lågt eller obefintlig. Men att ingen efterfrågar det man inte vet något om är naturligt.

Som vi kunnat rapportera är det nu i alla fall äntligen dags även för oss svenskar att få ett mer naturtroget ljud i mobilen. Extra roligt är det att konstatera att alla operatörerna planerar att slå på hd-ljud i sina 3g-nät under året vilket innebär att det inte stannar vid mindre öar av förbättrad ljudkvalitet. Visst kommer man inledningsvis bara att kunna ringa hd-samtal inom ett och samma mobilnät men inget talar för att de murarna kommer att bli långlivade.

Införandet av hd-ljud är kanske inget som kommer att toppa operatörernas marknadsföring, Tre tycker rent av att det inte är något att prata om utan bara en mindre uppgradering av nätet. Trots det skulle vi på Telekom idag vilja utbrista i ett rungande Äntligen! Ljudkvalitet må vara ett lågprioriterat område men för alla som har mobilen som huvudsaklig telefon kommer förändringen att innebära ett jättelyft.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.