Användarvänlig lur, med klen prestanda

Test Lättanvänd och billig. Doros nya smartphone 8035 är prisvärd för en äldre målgrupp, men kan trots det inte rekommenderas som en företagstelefon. Det visar Telekom idags test.

Användarvänlig lur, med klen prestanda

Vi ska villigt erkänna att det inte är vardag för oss här på Telekom idag att testa telefoner i den här kategorin – vi är vana vid mer avancerade telefoner med större prestanda. En smartphone som kopplar ihop generationer. Det är så Doro beskriver sin telefon 8035 som ska få en äldre generation att kunna använda smartphones. Doro 8035 har processorn ARM från Qualcomm som i kraft inte ens når upp till Samsung Galaxy S4 (som kom 2013 och då var top-of-the-line). Det märks när vi streamar video, filmar saker där vi rör på oss eller har många saker igång samtidigt. Då blir det hackigt och upplevelsen är långt ifrån perfekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men det är ju inte kraften som svenska tillverkaren Doro har lagt fokus på. 8035 är utformad för att vara användarvänlig. Guider poppar upp för den första installation och dessutom för varje gång du ska testa en ny funktion. För min smak är det överdrivet mycket assistans, men personer med mindre mobilvana som jag låter testa uppskattar stödet.

8035 använder Android 7.1, men Doro har byggt sitt eget gränssnitt ovanpå. Det bygger på att du startskärmen har tre stora knappar: ring, visa och skicka. Härifrån kan du alltså kommunicera både med samtal och meddelanden, inklusive whatsapp och liknande appar. Via visaknappen kommer du in i menyn där bilder, appar med mera finns.

Doro 8035 ligger skönt i handen, även om kanterna på framsidan känns lite vassa. Målgruppen är äldre personer och flera designval är gjorda utifrån det. De tre knapparna på hemskärmen är riktiga knappar som ger bra haptisk återkoppling när du trycker på dem. På baksidan är fingeravtrycksläsaren utbytt mot en sos-knapp där man kan kontakta förprogrammerade kontakter om man behöver snabb hjälp. Eftersom det är lätt att råka komma åt knappen kan du välja om du måste trycka tre gånger snabbt eller om du ska aktivera den med ett långt tryck.

Om man trots all hjälp ändå inte lyckas få igång en funktion på 8035 är Teamviewer förinställt och det är lätt för en mer van användare att stötta i praktiken också.

Är du en mer van användare går det att koppla bort Doros gränssnitt och det gjorde jag ganska snabbt under min testperiod. Med en prislapp på 2279 kronor är det en prisvärd telefon för rätt målgrupp. Som företagstelefon har jag dock svårt att se att detta är rätt produkt – eftersom det finns konkurrenter i samma prisklass som har betydligt bättre prestanda från exempelvis Sony och Alcatel.

Fakta

Doro 8035

Operativsystem: Android 7.1 Nougat.

Skärm: 5,0 tum.

Processor: Qualcomm ARM.

Minne: 2 GB.

Lagring: 16 GB intern, max 32 GB micro-SD.

Kamera: 5 MP bak och 2 MP fram, med digital zoom 4x.

Data: 2G, 3G, LTE.

Anslutningar: Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, gps,

Batteri: 2500 mAh.

Mått: 149x70x9 mm.

Vikt: 171 gram.

Övrigt: Larmknapp på baksidan som kan kopplas ihop med Doros eget trygghets- och omsorgslösning Smartcare by Doro. Accelerometer, ljussensor, närhetssensor.

Pris: 2279 kronor.

Totaltbetyg: 5,4

Prestanda: 4

Kvalitet och design: 6

Användarvänlighet: 8

Ljud och bild: 4

Prisvärde: 5

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.