”Appar ännu bästa vägen till mobilen”

Webbtekniken html5 beskrivs ibland som en universallösning för mobila applikationer. Men de vanliga apparna för Ios och Android har sina tydliga fördelar i dagsläget. Det menar Johan Sanneblad, mobilexpert på konsultbolaget HiQ.

”Appar ännu bästa
vägen till mobilen”

Appar för smartphones och tablets ligger högt på agendan hos svenska företag, upplever Johan Sanneblad. Det är kommersiella appar som ska säljas, andra är del i en marknadsföringskampanj, vissa utvecklas för att skapa mervärde till kunderna och så finns det interna appar för tillgång till data och media.

– Apples Ios-plattform för Iphone och Ipad är dominerande. Men Android växer snabbt och man behöver idag bygga appar för både Iphone och Android, säger Johan Sanneblad på HiQ.

Med det följer naturligtvis ökade kostnader och komplexitet. Det är det som är anledningen till att tekniken för så kallade webbappar lockar så mycket – att kunna köra samma applikation i både Iphone och Android.

Html5 inte helt mobil

– Det är tyvärr inte så enkelt. Webb-apparna bygger främst på html5, som är en ny, stor och komplex standard som bara stöds till viss del i dagens smartphones, förklarar Johan Sanneblad.

Webbläsaren i Iphone har bäst stöd för html5 i mobilen. Androids vanliga webbläsare är i nuläget den som klarar sig sämst, men det pågår ett utvecklingsarbete som kommer att ändra på det.

Mobil html5 kan i dagsläget inte integrera med exempelvis mobilens nummerslagning, adressbok, sms, klockan, galleri och inställningar. Men det där är begränsningar som Mozilla tänker lösa i nyligen presenterade satsningen Mozilla WebAPI. Ett försök att skapa gränssnitt som ska fungera i alla webbläsare oavsett operativsystem.

– Ett kvarstående problem är att webbläsarna inte använder grafikkorten för att presentera informationen på skärmen. Så även om funktionerna kommer på plats är det risk att grafikprestandan blir en flaskhals, säger Johan Sanneblad.

Satsa på appar

Mot den här bakgrunden tycker Johan Sanneblad att de plattformsspecifika apparna är bäst i nuläget.

– De är inte så mycket dyrare att bygga jämfört med webbaserade och ger samtidigt mycket bättre funktionalitet och upplevelse.

Johan Sanneblad uppskattar att ungefär hälften av företagens pågående app-projekt utvecklar för både Iphone och Android. Inom något år kommer antagligen alla att gå den vägen, eftersom Android växer så snabbt på marknaden.

– Men företagen behöver i dagsläget inte bry sig om några andra plattformar än Iphone och Android. Det är nästan ingen som köper Microsoft och RIM går ner kraftigt, samtidigt som de står mitt i ett stort teknikskifte, konstaterar Johan Sanneblad.

Fakta

Sanneblad spår om plattformarna

• ANDROID: Blir förstahandsvalet för de som vill ha billiga smartphones eller high-end-mobiler som inte är Apple.

• IOS: Fortsätter vara förstahandsval för de som vill ha något av den bästa hårdvaran och bästa upplevelsen i gränssnittet.

• WINDOWS PHONE 7: Mango-uppgraderingen kommer inte att locka fler användare. Nu är det upp till Nokia att överraska världen.

• RIM QNX: Ska lanseras för telefoner under 2012 och förväntas kunna köra Android-appar.

• RIM BLACKBERRY: På väg mot nedläggning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.