Apple backar om 4g

[UPPDATERAD] Nu tar Apple tillbaka sin utsago om att nya Ipad kommer att kunna hantera 4g i Sverige. Och fler lte-enheter spås följa i samma dystra fotspår.

Apple backar om 4g

Fortfarande står orden 4g och löften om snabb dataanslutning världen över retsamt kvar i topp på den svenska sajten. Men Apple tvingas backa i det hänseendet när det kommer till Sverige.

– Det var ett misstag, erkänner Apples svenska presskontakt Petter Arnstedt i en kommentar till nyhetsbrevet Telekom Online.

Som Telekom idag tidigare skrivit har nya Ipad visst stöd för lte, men i banden 2,1 gigahertz och 700 megahertz. De frekvenser som används för 4g i Sverige är 2,6 gigahertz och 800 megahertz. Hur detta kommer att slå mot försäljningen som börjar den 23 mars återstår att se.

Ipad bara början

Frågan är dock om Apple bryr sig nämnvärt. Enligt Telekomnyheterna är nämligen skälet till att den nya Ipaden kommer att vara värdelös i de svenska 4g-näten att Apple helt enkelt struntar i marknaden. Det finns krasst nog inte tillräckligt många 4g-användare i Europa.

Vid årsskiftet hade USA hela 6,5 miljoner lte-kunder. Den europeiska marknaden når inte ens upp till en sjättedel av den siffran. På andra sidan Atlanten står dessutom två–tre operatörer för utrullningen, vilket borgar för en betydligt snabbare tillväxt. Därför tror bland annat Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream, att Ipaden bara är början när det gäller 4g-produkter som inte kommer att fungera i Europa.

– De europeiska regulatörernas ensidiga fokusering på licensintäkter från frekvensauktioner har skapat en karta där 4g-näten blir små öar på kartan. Av det skälet tror jag att även nästa generation av Iphone och Samsungs Galaxy kommer att komma i USA och Japan före de kommer till Europa, säger han till Telekomnyheterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.