År 2020 har 6,1 miljarder egen smartphone

Mobilt Om fem år kommer 90 procent av världens befolkning över sex år att äga en mobiltelefon. 6,1 miljarder av dessa är smartphones vilket ställer enorma krav på näten.

Siffrorna kommer från Ericssons Mobility report som presenterades i dagarna. I dagsläget finns det redan fler mobilabonnemang än det finns invånare i världen. Och det visar inga tecken på att stanna av.

Om bara fem år kommer 90 procent av världens population över sex år att äga en mobiltelefon. En stor del av dem kommer vara en smartphones till skillnad från dagsläget där det fortfarande köps många ”vanliga” mobiltelefoner. Detta kommer ställa enorma krav på näten.

I dagsläget växer till exempel datatrafiken i näten med cirka 10 procent per kvartal och har växt med 60 procent per år sedan 2010. Om man jämför med kategorin vanlig rösttrafik händer det inget alls, den har legat på samma nivå sedan 2010.

Tar man då i beaktande att ännu fler kommer ha en smartphone år 2020 samt tillväxten på datatrafiken, där video är den största boven i dramat, kommer det kräva stora förändringar samt förbättringar. Därför spår Ericsson att 5G kommer vara en realitet år 2020, som ett svar på den ökande kapaciteten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.