Arbete med ISO-standard för kontaktcenter inleds

I sommar träffas medlemmarna i ISO för att dra upp riktlinjerna för en gemensam internationell standard för kvalitet i kontaktcenter. För svenska företag och organisationer finns det möjlighet att vara med och påverka slutresultatet.

För företag som vill arbeta målinriktat med sitt kvalitetsarbete finns en mängd olika standarder att ta till hjälp. I december 2009 klubbades den första europeiska standarden för kvalitet i kontaktcenter och på våren därefter fanns den också översatt till svenska och fick sitt officiella svenska standardnummer SS-EN 15838:2009.

Men för företag med verksamhet utanför Europa har det saknats en gemensam standard på området att arbeta efter. Det är en brist som den internationella standardiseringsorganisationen ISO nu vill avhjälpa och den 15 till 17 juli samlas medlemmarna, däribland svenska SIS, för att bestämma hur ramarna för arbetet med den kommande standarden ska se ut.

– Vi är precis i uppstarten och medlemmarna har fått skicka in förslag inför mötet, säger Helene Edmark, projektledare hos SIS.

Tre år trolig projekttid

Hon berättar att normaltiden för att ta fram en ny internationell standard är tre år men det kan gå både långsammare och snabbare.

Ett förslag som ligger på bordet är att låta den europeiska standarden få vara grund även för ISO-standarden. Om så blir fallet vet vi först efter sommarens möte men får förslaget ett brett gehör kan kan arbetet mycket väl gå fortare.

SIS söker nu företag och organisationer som vill vara med och påverka utformningen och ingå i den svenska expertgruppen.

– Vi har redan några företag, däribland Proffice och Kontakta som anslutit sig men fler är välkomna och det är viktigt med en bred förankring, säger Helene Edmark.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.