Årets största ngn-test tar form

Världens största test av nästa generations tjänster och produkter under verklighetstrogna förhållanden tar form. Det är organisationen Multiservce Forum som börjat tillkännage detaljerna kring GMI2008 (Global MSF Interoperability 2008).

MSF är en öppen organisation för leverantörer av tjänster, produkter och testutrustning för nästa generations operatörsnät. Målet är att dra upp gemensamma riktlinjer för hur dessa nät ska byggas och hur de ingående komponenterna ska interagera. Därför håller man vartannat år testsessioner där så många som möjligt av medlemmarna medverkar för att få sina produkter att fungera tillsammans i skarp drift och bära tjänster som planerat.

Fem sajter världen över

Årets tester, som äger rum under två veckor i slutet av oktober, är utspridda över inte mindre än fem sajter på tre kontinenter. I Storbritannien samarbetar BT och Vodafone kring en testsajt, i USA tillhandahåller Verizon, University of New Hampshire interoperability labs och den statliga myndigheten NCS (National Communications Systems) varsin sajt och i Asien upplåter China Mobile resurser för testerna.

Iptv över ims på schemat

Under testerna ska flera mer eller mindre komplexa scenarier modelleras men gemensamt är att tjänster som iptv över ims ska fungera med kontrollmekanismer för kvalitet, qos, hela vägen från källa till mottagare över flera operatörers nät och över en stor mängd nätverksutrustning från olika leverantörer.

Bland medlemmarna i MSF återfinns bland annat Ericsson och Nokia Siemens Networks

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.