Ascom och 3Com prisas för trådlös ip-telefoni

Resultatet av Nordens största test av trådlös ip-telefoni är färdigt. Svenska Ascom tar hem segern i kategorin telefoner i Vowlan Nordic Award 2006. 3Com får utmärkelsen i kategorin bästa system.
Priserna delas ut idag på Sweden ICT Show på Stockholmsmässan av tidningen Telekom idag och intresseföreningen Vowlan Nordic.

Svenska Ascoms första trådlösa ip-telefon, Ascom i75, visade sig vara mest mogen den krävande uppgiften att kunna ersätta dect-telefonen i företagsinstallationer. Den har bra prestanda, är robust och stödjer ett stort antal av de viktiga standarderna.

– Ascom i75 står för den helhetssyn som industri och större organisationer förväntar sig, säger Telekom idags redaktionschef Stefan Eriksson i en kommentar.

Totalt testades fem rena wlan-telefoner: Ascom i75, Hitachi Cable WirelessIP5000, Siemens Gigaset SL75 WLAN, UT Starcom F3000 och Zyxel P2000W-V2. Mätningarna gjordes hos testföretaget Testtools.

Otippad vinnare

3Com blev en klar men något otippad vinnare i kategorin system, med produkterna 3Com Wireless LAN Switch WX1200 och WLAN managed Access Point 3750. Otippad därför att 3Com oem:ar Trapeze Networks för wlan-systemen och att Trapeze, som också deltog i testerna, ligger åtminstone en mjukvarurelease längre fram.

Att 3Coms tekniker valde att använda grundinställningarna för systemet blev antagligen avgörande för resultaten. 3Com lyckades klart bäst i två av de tre testmomenten.

Totalt testades tre wlan-system som ska kunna hantera rösttrafik. Förutom 3Com även från Aruba Networks och Trapeze Networks. Systemtesterna genomfördes av testföretaget Nordic LAN.

Svårsmält blandning

– Systemtesterna visade samtidigt på en del problem som finns på det här området. Trots att det ofta är så i verkligheten, är det inte lämpligt att blanda klienter som använder 802.11b- respektive g-standarderna. Den mixen tar ner prestandan i systemen och gör det omöjligt att ha mer än en handfull samtidiga samtal över en accesspunkt, konstaterar Stefan Eriksson.

Bakgrunden till den nya utmärkelsen Vowlan Nordic Award 2006, ett samarbete mellan tidningen Telekom idag och intresseföreningen Vowlan Nordic, är att utvecklingen för ip-telefoni och wlan-system är stark. Att kombinera de båda teknikerna till vowlan, med andra ord trådlös ip-telefoni, är ett naturligt steg vidare.

Men en realtidskritisk applikation som röst ställer tuffa krav på wlan-systemen, som ursprungligen utvecklades för att ge datoranvändare ökad mobilitet. De trådlösa ip-telefonerna måste också leva upp till de högt ställda förväntningar som finns med från väl fungerande dect- och mobiltelefoner.

Testresultaten i sin helhet kommer att presenteras i sin helhet i Telekom idag nummer 6/2006 och på den pågående mässan Sweden ICT Show.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.