Atea har bästa pris på telefoner med tillbehör

[UPPDATERAD] Offentlig förvaltning som ska köpa telefoner med tillbehör får bäst pris hos Atea. Det framgår av Kammarkollegiets utvärderingsrapport.
Näst bäst pris har TDC och Portal tar tredjeplatsen.

Det nya ramavtalet för telefoner, kommunikationsutrustning och tillbehör innebär ett par viktiga förändringar jämför med tidigare. Dels har enklare nätverksprodukter inkluderats för att matcha teknikutvecklingen mot ip-telefoni, dels har man öppnat för mindre aktörer att vara med och leverera till offentlig förvaltning.

– Vi följer Konkurrensverkets riktlinjer när flera mindre leverantörer nu ges möjlighet att teckna ramavtal, förklarar Inger Höglund, it-upphandlare på Kammarkollegiet.

Tidigare var det de stora operatörerna som fick ramavtal att sälja telefoner. Sedan kunde deras återförsäljare i vissa fall kvalificera sig.

Atea billigast

Men det är inte säkert att det är de minsta leverantörerna som lämnar bästa pris. Det framgår av den utvärderingsrapport som Kammarkollegiet har bifogat beslutet,

I prisutvärderingen för telefoner och tillbehör har man satt betyg i tre kategorier: pris för tjänster, prismodell och pris på olika typkonfigurationer. Sammantaget ligger Atea bäst till med 100 procent. TDC kommer tvåa med 96,2 procent och Portal trea med 92,5 procent. Om man går enbart på vad de sju produkterna i typkonfigurationen kostar så hamnar Portal på andraplatsen och TDC på den tredje.

Dyrast är Direktronik, Teliasonera och Addicom. Direktronik kommer också sist i den sammantagna prisutvärderingen, efter Electra och Dustin.

Webben viktig

Leverantörernas webbutiker har vägt in tungt i rankningen. Det är en av fyra faktorer i funktionsutvärderingen och viktas med 75 procent.

– Man går inte på stan för att köpa den typen av produkter längre. Det görs via webben, konstaterar Inger Höglund.

Samtliga nio leverantörer (se länkad artikel) som erbjuds att teckna ramavtal för telefoner, tillbehör och enklare kommunikationsutrustning har fått 100 procent i betyg för webbutikerna, förutom Direktronik som hamnade på 81 procent.

Tele2 utanför

Dialect är på gång att lansera en webbutik på bred front. Men hur den hade bedömts får vi inte veta. Dialect uppfyllde nämligen inte skall-kraven i upphandlingen och sållades bort tillsammans med tre andra anbudsgivare: The Phone House, Intelecom och Lan Assistance.

I tre fall handlade det om att priser på produkterna saknades. Lan Assistance föll på att en annan juridisk person än den som bjudits in hade lämnat anbud.

Totalt var det 23 företag som var intresserade av att delta. Bland de som aldrig fick någon inbjudan finns Tele2, Aircall och Office IT-Partner.

TDC totalvinnare

Totalvinnare i utvärderingen blev TDC, som bedömdes ha ”det ekonomiskt mest fördelaktiga” anbudet. I helhetsbedömningen väger funktionsdelen tungt. Den viktas med 80 procent och pris med 20 procent.

TDCs totalpoäng blev 99,25 procent. Sammantagen tvåa blev Stärnafyrkant på 98,41 procent och trea Dustin med 97,29 procent. Atea blev totalt sjua med 94,95 procent.

Fakta

Bäst pris på utrustning

 I kategorin kommunikationsutrustning med tillbehör, vilket är enklare typer av nätverksprodukter, blir rankningen en annan än för telefonerna.

Totalt sett kommer Dustin bäst ut, följt av Telia och Portal.

Även i prisutvärderingen ligger Dustin bäst till med 93 procent i betyg. Portal får 72 procent och Telia 71 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.