Atnorth lanserar ”datakraft som tjänst”

Datacenter För en månad sedan öppnades första svenska datacentret. Nu lanserar Atnorth även möjligheten att köpa datakraft som tjänst.

Atnorth lanserar ”datakraft som tjänst”

Att leverera en tjänst är i dag framtidens affärsmodell. Några som är inne på det är Atnorth som nu lanserar möjligheten att köpa datakraft, eller så kallad high performance computing, som tjänst. Det här är ett nytt område att ”tjänstifiera”, men det finns ett behov.

Tidigare har de som haft ett behov av rejäl beräkningskapacitet varit tvungna att göra rätt omfattande investeringar i utrustning. Men nu finns det alltså ett alternativ som helt kapar investeringsbehovet. Atnorth har sedan tidigare erbjudit detta från sina isländska datacenter, men i och med att man nu även har närvaro i Sverige – så är möjligheterna större.
– Att köpa molntjänster eller infrastruktur ”på kran” är ju inget nytt i sig. Det nya är att vi nu implementerar den modellen specifikt för HPC för den svenska marknaden, vilket skapar nya möjligheter för fler att kunna använda den här tekniken i verksamheten utan att behöva investera i dyr utrustning eller rekrytera särskild kompetens, säger Stefan Jofors-Atribe, nordisk försäljningschef på Atnorth

Företaget tänker erbjuda två olika erbjudanden för tjänsten. En standardvision samt en skräddarsydd lösning där Atnorth bygger en egen miljö efter kundens behov.

Enligt Verified Market Research är segmentet för HPC växande och de som efterfrågar tjänst för att kunna ta hand om stora beräkningsvolymer är de som håller på med simuleringar av aerodynamik, fordonskrockar eller saker som maskininlärning och väderprognoser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.