Androids framfart även för professionella lösningar har inneburit stora förändringar när det gäller valen av mobila enheter inom inte minst transportbranschen. Till en inköpskostnad som ligger på hälften eller mindre av vad proffsanpassade mobila handenheter och surfplattor kostar får man konsumentprodukter med den allra senaste tekniken. Det är med andra ord inte så konstigt att de framstår som lockande även för yrkesmässig användning.
Gör en ordentlig kalkyl
Samtidigt är det allt för lätt att stirra sig blind på inköpskostnaden menar Lars Virdeby, Key Account Manager hos Panasonic som tillverkar just proffsanpassade mobila enheter.
– Det är många andra kostnader som påverkar ägandet. Vad kostar till exempel stillestånd per timma när prylarna inte fungerar och vad kostar det att byta ut alla tillbehör när det efter ett år kommer en ny modell. Proffsenheter från oss eller andra tillverkare har ofta en livslängd på fem år eller mer och samma tillbehör fungerar med generation efter generation av nya modeller, säger han.
Visst finns det användningsområden där även konsumentprodukterna fungerar bra konstaterar Lars Virdeby, men det gäller att göra en ordentlig bedömning innan man gör sitt val tycker han.
Stor skillnad i hållbarhet
– Tittar man snabbt på specifikationerna kan det se ganska lika ut men om man exempelvis granskar hur många gånger en usb-port ska kunna kopplas i och ur innan den börjar krångla är det stor skillnad. I en konsumentprodukt är den utformad för att användas upp till 1 500 gånger medan den i en Panasonic Toughbook klarar av 30 000 till 35 000 i och urkopplingar.
Skillnaderna i hur enheterna klarar värme, kyla, väta och slag är också stora.
Förutom risken för dolda kostnader med konsumentprodukter menar Lars Virdeby också att det handlar om att ta ett miljöansvar eftersom hållbar it handlar om mer än bara stryktålighet.
– Utrustning som snabbt förbrukas innebär en större miljöbelastning. Därför tycker jag att man har ett ansvar att köpa saker med längre livslängd, säger Lars Virdeby.