Audi storsatsar på 5g-fabriker med hjälp av Ericsson

5G Nu ska bilfabrikerna få 5g – och Audi vill vara först.
Tillsammans med Ericsson ska man nu få in tekniken i produktionen.
– Den fullt uppkopplade fabriken kommer ha en stor inverkan på framtidens produktion, säger Frank Loydl, på Audi.

Audi storsatsar på 5g-fabriker med hjälp av Ericsson
Audi

Bilproduktion är ingen enkel sak. Antalet komponenter som ska in – och antalet robotar som sätter in dem är enorm. Dessutom ska god passning och hög kvalitet hållas, samtidigt som bilbyggandet ska gå på högvarv.

Att industrin länge sett stora möjligheter med 5g är ingen underdrift, och nu vill Audi vara pionjärer på området.
Det tyska bilmärket har undertecknat en avsiktsförklaring med Ericsson, och kommande månader ska man genomföra fälttester på Audis teknikcenter.

Under den första fasen av projektet kommer lantenskritiska applikationer testas. Detta genom att använda uppkopplade produktionsrobotar som sysslar med karosslimning.

Simulerad produktionsmiljö

Testcentret som ligger i Gaimershaim kommer ha en simulerad produktionsmiljö som speglar den i Audis huvudfabrik i Ingolstad. Denna kommer att vara utrustad med Ericssons ”proof-of-concept-nätverk”. Nätverket är utvecklat för att integrera alternativ teknik eller system som kompletterar de som redan används. Det innebär att man kommer korsköra wifi/trådlös LAN samt ethernetuppkopplade komponenter.

– Ericsson kör redan industriprogram med 5g världen över för att hjälpa tillverkare att öka produktiviteten, samt öppna nya affärsområden Det här projektet är en stor möjlighet att se vad som är möjligt när vi för in 5g i en bilproduktionsmiljö, säger Erik Ekudden, teknikchef på Ericsson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.