Avanci släpper licens för 5g-uppkopplade fordon

5g Nytt licensprogram ger biltillverkare tillgång till patent från bland andra Ericsson, Nokia och Huawei.

Avanci släpper licens för 5g-uppkopplade fordon

Avanci är en patentpool som grundades 2016 med syftet att samla patent från flera olika företag. Man har i dag drygt 50 medlemmar, däribland Ericsson, Nokia, Qualcomm och Huawei.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu berättar Avanci att biltillverkaren Mercedes är den första officiella kunden som har tecknat ett avtal för att använda sig av ett nytt licensprogram som ger möjligheten att koppla upp fordon med hjälp av 5g-teknik. Licensen omfattar ett stort antal patent från olika företag och täcker även tidigare generationers mobilnät.

Att Huawei, liksom flera andra kinesiska företag, har valt att lägga in sina patent i licensen kommer kanske lite som en överraskning med tanke på den starka rivalitet som råder mellan de olika tillverkarna, inte minst i kombination med det geopolitiska läget.

Enligt Avanci är det redan 130 miljoner fordon som kopplas upp tack vare en licens som utfärdats av företaget. Den nya 5g-licensen kommer att vara av stor vikt när det gäller införandet av teknik för självkörande fordon. Det är först med den låga fördröjningen och höga överföringshastigheten hos 5g som det kommer att bli tekniskt möjligt att genomföra detta teknikskifte.

Enligt Light Reading kommer det att kosta 32 dollar per tillverkat fordon att ansluta sig till licensprogrammet, vilket är en kraftig ökning jämfört med de 20 dollar som dagens 4g-program kostar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.