Avaya köper Nortel Enterprise Solution

Avaya vann budgivningen om Nortel Enterprise Solution. Köpskillingen blev totalt 915 miljoner dollar. De svenska kunderna bör vara positiva, anser Petter Urum på Nortel.

Avaya köper Nortel Enterprise Solution

Bit för bit säljs snart oexisterande Nortel. Denna gång är det den för företagens mest intressanta del, Nortel Enterprise Solutions som jobbar med affärstelefoni, unified communications och nätverk. Ny ägare blir konkurrenten Avaya, som jobbar med kommunikationssystem för företag. Så snart affären är godkänd av domstol och myndigheter i USA och Kanada, kommer köpet av Nortel Enterprise Solution gå igenom.

– I och med budet är vi ett steg på väg mot att införliva Nortel med dess kompletterande säljkanal, produktportfölj, forskning och utveckling samt globala närvaro med Avaya, säger Avayas koncernchef Kevin Kennedy.

Svenska kunder bör vara nöjda

Petter Urum som är sverigechef på Nortel, tycker att Avaya är ett bra val.

– Både Avaya och Nortel är starka spelare, och tillsammans kommer det ge kunderna en väldigt bra partner.

De svenska Nortel-kunderna har ingenting att oroa sig för, tror Petter Urum. Han berättar att de kommer få en stark ägare och att detta bara kommer ge dem mer möjligheter framöver. Även Avayas kunder bör se detta som ett positivt steg i utvecklingen, då det utökar deras produktutbud.

– Vi kommer fullfölja kontrakten som finns både på kort och lång sikt. De produkter som finns kommer att fortsätta finnas, säger Avayas managing director Ole Mygind.

Vad som händer med personalen på Nortel i Sverige är inte klart. Petter Urum säger dock att den svenska lagen gäller, och utöver det kan vi bara vänta och se.

Ole Mygind kommenterar personalens utsikter:

– Nortel är ju redan nu i en omstrukturering som ska minska kostaderna på personalsidan. Hur det exakt blir framöver kan vi inte svara på än, men vi kommer generellt att nyttja personalen som finns.

Produkter och varumärke

Än vet Petter Urum inte klart hur det kommer se ut i framtiden när det gäller produkterna.

– Vi måste återkomma om detta. Formellt måste först Avaya bli godkända i många olika steg, sedan får vi efter dess se vad som händer med produkterna. Varumärket blir i alla fall Avaya, säger Petter Urum.

När affären kommer vara färdig är oklart, men han hoppas att det blir innan årsskiftet.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att köpet förhoppningsvis går igenom, och att vi då ska få en bra ägare och nya produkter.

Avayas Ole Mygind tror inte att det finns någon större anledning att vara osäker på om köpet går igenom, men givetvis ska man inte ta ut segern i förskott.

– Ärendet måste gå igenom processen, vilket vi redan påbörjat. Men givetvis, än kan vad som helst hända.

Avaya blir marknadsledande

Det ryktas om att Siemens Enterprise Solutions också lade bud på denna del hos Nortel, när Avaya ursprungligen lade budet 475 miljoner dollar. Nu är priset betydligt högre och ligger på hela 900 miljoner dollar plus 15 miljoner dollar i avsättningar till ett program för att behålla personal inom enheten.

Med Nortels företagskunder kommer Avaya nu att ta över platsen som marknadsledare, en plats som tidigare hölls av konkurrenten Cisco Systems.

Klagan från Verizon

Verizon har lämnat in en klagan till U.S. bankrubtcy court där man säger att om köpet går igenom så kommer det att vara en risk för den amerikanska militären, polisen, regeringen och sjukvården. Denna klagan påstås ha lämnats in på grund av att Verizon riskerar att förlora sina kontrakt med bolaget eftersom att vinnaren i budgivningen har möjlighet att välja vilka av Nortels befintliga leverantörskontrakt som man vill hålla fast vid. Operatören Verizon har därför gjort ett försök att med myndigheternas hjälp få försäljningen uppskjuten.

– Vi väntar oss inte att Verizon på något sätt kommer påverka beslutet från rätten, kommenterar Joel Hackney, vd för Nortel Enterprise Solutions, i ett samtal med Total telekom.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.