Avvecklingen av 2g och 3g: ”Engagera medarbetare som har varit med länge”

Mobilnät Induos innovationschef är hoppfull inför avvecklingen av de äldre mobilnäten i Sverige.

Avvecklingen av 2g och 3g: ”Engagera medarbetare som har varit med länge”

2g- och 3g-näten håller på att avvecklas i Sverige. Och med det kommer kraven på att se över äldre utrustning som kommer att upphöra att fungera. Operatörerna är tydliga med att man måste ta ett stort eget ansvar för att lokalisera och byta ut komponenter som påverkas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Glädjande nog verkar många ha vaknat upp i god tid och börjat ta sitt organisatoriska ansvar för att genomföra övergången från 2g och 3g till 4g och 5g. Det blir sannolikt en ganska problemfri övergång, säger Ulf Seijmer.

27 år i telekombranschen

Ulf Seijmer är innovationschef på Induo, en svensk distributör och tillverkare av utrustning för trådlös kommunikation, och har arbetat i telekombranschen i 27 år.

Men Ulf Seijmer varnar också för att inte riktigt alla har vaknat upp.

– Det är svårt att nå alla som berörs med information och det handlar om många år där det kan ha hänt saker. Man kanske har levererat utrustning till en systembyggare som i sin tur levererat till en slutkund. Och så har systembyggaren gått i konkurs.

– Det kanske är en kommun någonstans med massor av enheter som kopplar upp sig och skickar in data som inte har gjort någon djupare analys. Där har man ett digert arbete med att inventera alla system.

Induo har tidigare gått ut med uppgiften om att flera miljoner enheter i Sverige kan komma att behöva bytas ut eftersom de dagligen kommunicerar i 2g- och 3g-näten.

Just offentlig sektor har pekats ut som extra sårbar, håller du med om det?

– Ja det gör jag verkligen. De har kanske handlat upp en funktion och jag har hört exempel på hur relativt nyinstallerade styrsystem som påverkar saker och ting i stora städers infrastruktur är baserade på äldre teknik.

Ulf Seijmer vill inte gå in på exakt vilken utrustning det handlar om, men han berättar att stora organisationer i närtid har fått betydande leveranser där det sedan visat sig att utrustningen använder 2g- och 3g-näten för uppkopplingen.

– Man har kanske tecknat ett treårsavtal med leverantören men tänkt i grund och botten att det här är hårdvara som ska hålla i 15-20 år. Det här är dåligt ur miljösynpunkt och många i hårdvaruvärlden har en del att lära om hur vi ska tänka framöver.

Jämför med millenniebuggen

Ulf Seijmer jämför situationen med den så kallade millenniebuggen, där företag och organisationer var tvungna att se över alla sina it-system inför övergången till år 2000.

– De som inte tar sitt ansvar nu kommer säkert att drabbas av panik ungefär 2023 om man är beroende av 3g. Några år senare om man är beroende av GSM.

Ulf Seijmer påpekar också att de som har mobil utrustning som rör sig mellan olika länder i världen bör prioritera översynen, eftersom Sverige i ett internationellt perspektiv ligger efter i teknikskiftet.

När man har identifierat den uppkopplade utrustningen som kommer att sluta fungera måste den ersättas med ny, framtidssäker teknik. Men vilken teknik ska man då satsa på?

– Om man har en maskin som måste koppla upp sig och som inte är beroende av hög hastighet så ska man titta på rena maskinkommunikationsstandarder som LTE CAT-M1 och NB-IoT. Det är 4g-teknik i grunden men innehåller också delar av 5g-tekniken, så de är väldigt användbara och framtidssäkra.

Fortfarande exotiskt med 5g-utrustning

– Om man behöver hög hastighet så är det svårare eftersom 5g-utrustning fortfarande är ganska exotisk. Jag skulle vara noga med att inventera nu men gjort en plan för att byta ut den utrustningen när vi närmar oss 2025 och det finns mer hårdvara tillgänglig, säger Ulf Seijmer.

– Om det handlar om någonting som kopplar upp sig via 3g, där man behöver göra något omgående, så skulle jag känna mig ganska trygg med 4g också. De näten kommer att vara igång 15 år till.

Ulf Seijmer har några tips till de företag som känner att man inte riktigt har koll på vilka system som är beroende av äldre teknik för sin uppkoppling.

– Försök att prata med och engagera de medarbetare som har varit med väldigt länge. Be dem att försöka minnas om det var någonting som installerades för 15-20 år sedan, som kanske inte finns på en ritning.

Identifiera alla sim-kort i organisationen

– En annan enkel åtgärd är att kontakta sin operatör och försöka identifiera vad varje sim-kort används till i organisationen.

Även om teknikskiftet kan upplevas som påtvingande och stressfyllt av vissa så innebär det också flera stora fördelar.

– Framförallt handlar det om energiåtgången i mobilnäten, den är mycket lägre med den nya tekniken. I dag står mobilnäten för en betydande del av energiåtgången i världen, förklarar Ulf Seijmer.

– Säkerheten är en annan aspekt eftersom krypteringen för både 2g och 3g är knäckt sedan länge. Däremot är inte 4g och 5g knäckta, åtminstone inte så att det är publikt tillgängligt på samma sätt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.