AWS om arbetet i Ukraina: ”Aldrig tidigare sett någon flytta så mycket data så snabbt”

Molntjänster Sedan kriget i Ukraina bröt ut har Amazon Web Services hjälpt myndigheter, bolag och andra organisationer i landet. Vi har pratat med AWS-toppen Liam Maxwell om molnjättens arbete i Ukraina, vilken data som är viktigast att prioritera i krig och framtiden för Europas kornbod.

AWS om arbetet i Ukraina: ”Aldrig tidigare sett någon flytta så mycket data så snabbt”

24 februari 2022 är ett datum för historieböckerna. Det var då Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Sedan dess har tiotusentals människor dött och miljontals människor tvingats på flykt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Samma februaridag för snart två år sedan i London, 300 mil från Charkiv, hade Liam Maxwell en inbokad lunch på Ukrainas ambassad. Han är inte vem som helst. En gång i tiden, var han hela Storbritanniens teknikchef.

Numera leder han Amazon Web Services arbete med regeringars digitala transformation. I hans team ingår personer som innehaft liknade roller för Singapore, Nya Zeeland och Argentina.

Lunchsällskapet, Ukrainas dåvarande ambassadör i Storbritannien Vadym Prystaiko har tidigare varit utrikesminister, men också jobbat i it- och teknikbranschen.

– Den lunchen blev förstås annorlunda än vad vi hade tänkt. Vi pratade om hur regeringen och samhället skulle kunna hålla igång under kriget och vad vi kunde göra för att hjälpa till, förklarar Liam Maxwell.

Redan under deras första möte började de tillsammans att diskutera fram vilken som egentligen var Ukrainas absolut viktigaste data.

”Behöver ha koll på medborgarna”

– Befolkningsregistret är absolut viktigast. Dels så klart eftersom du behöver ha koll på dina medborgare. Dessutom insåg vi att bland det första Ryssland skulle kunna tänkas göra var att försöka anordna en folkomröstning.

Också register över skatter, invånarnas fastighetstillgångar och välfärdsutbetalningar tillhör en stats absolut viktigaste data.

– Särskilt välfärdsutbetalningarna var viktiga att hålla ordning på i och med att så många flydde men förstås ändå skulle få sin pension och sådana saker.

Det finns många olika skäl till att företag, myndigheter och organisationer ger sig ut på molnresor. Ukrainarna insåg tidigt att landets datacenter skulle vara högprioriterade mål för den ryska regimens angrepp.

– Väldigt tidigt i kriget så träffade ryska missiler ukrainska datacenter. I princip det första vi gjorde var att skicka tre hårdvaruenheter för att flytta offline-data till molnet, så kallade AWS Snowballs och de fick fungera som gigantiska usb-stickor som skulle fyllas med viktig information.

Lagringsenheterna anlände till Ukraina redan den första helgen.

– Det var en surrealistisk situation. Vi fick förklara över telefon hur de fungerande, dessutom fick vi ofta avbryta eftersom de på plats i Ukraina behövde gå ner i skyddsrum och ta skydd.

Amazons arbete i Ukraina har på många sätt utgått från företagets polska verksamhet.

– Teamet i Polen har gjort ett fantastiskt jobb, men alla våra avdelningar har samarbetat på ett suveränt sätt.

– När du gör en sådan här sak kan du få interna problem med personer som säger ”du kan inte göra så här” eller så ”har vi aldrig gjort tidigare” men vi har inget sånt på Amazon.

Våren 2022 var särskilt intensiv. Då snabbutbildades tusentals ukrainare i molnkunskap samtidigt som enorma datamängder migrerades till AWS cloud-lösningar.

– Det var nog först i juni 2022 som jag kände att vi hade kontroll. Samtidigt kan jag ärligt säga att Ukraina verkligen gjorde exakt allt de sa att de skulle kunna göra på vårt första möte i februari.

Nu snart två år efter att den fullskaliga invasionen inleddes har 151 ukrainska myndigheter och 24 universitet flyttat sina data till Amazons moln. Totalt rör det sig om 15 petabyte data.

– Den största framgångsfaktorn har nog varit att de som har styrt i Ukraina verkligen förstått it.

Träffades redan 2021

Redan under sommaren 2021 träffade Liam Maxwell Ukrainas dåvarande it-minister Mykhailo Fedorov. Det mötet handlade mycket om Diia, som är den ukrainska statens digitala plattform för att ge medborgarna enklare tillgång till offentliga tjänster.

– I mitt jobb träffar man väldigt många regeringsrepresentanter som pratar med stora ord om att de vill bygga en app som ska kunna göra massa fantastiska saker. Men Ukraina och Mykhalio hade faktiskt lyckats med just det.

Än idag körs Diia genom fysiska datacenter i Ukraina, men backuperna ligger i moln hos AWS. Men AWS har inte bara arbetat tillsammans med den offentliga sektorn i Ukraina. Bolaget har bland annat hjälpt Privat Bank som är landets största bank med sin molnresa.

– De flyttade all data de hade på sina 18 miljoner kunder som låg på 3500 servrar över till molnet på 45 dagar. Vi har aldrig tidigare sett någon flytta så mycket data så snabbt.

Hur har ni lyckats med det?

– Vår personal insåg allvaret direkt och är extremt compliance-kunnig. Men jag vill betona att det stora arbetet har gjorts av människorna i Ukraina. Vårt jobb har bara handlat om att ge dem verktyg.

Att oavsett säkerhetsläge kunna hålla basala verksamheter igång är en av de viktigaste, men absolut svåraste utmaningarna för en stat.

– På 90-talet när jag jobbade på ett it-bolag i Storbritannien så sprängde IRA flera av våra datacenter. Sedan dess har jag verkligen varit intresserad av beredskap och resiliens och den typen av frågor.

– Men jag tror aldrig jag sett ett bättre exempel på hur man lyckas med de frågorna i praktiken än det jag sett i Ukraina under de här åren.

Även om det kan vara svårt att tro så kommer det att komma dag när kriget är över. Då ser Liam Maxwell enorm potential i Ukraina.

– Om du vill bygga smarta städer, elektriska vägar och alla sådana stora infrastrukturprojekt så kommer Ukraina på många sätt att vara den perfekta platsen att göra det på. Eftersom du kommer tvingas börja från noll när sönderbombade städer ska återuppbyggas.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.