Banbrytande jubilar

Iphone Den 9 januari 2007. Steve Jobs går ut på scenen under Macworld Expo och presenterar tre nya produkter.

Banbrytande jubilar

En widescreen-Ipod, en mobiltelefon och en ”internet communicator”. Alla produkter emottar jubel från publiken. När Steve Jobs sedan berättar att det inte handlar om tre olika enheter, utan en enda, lyfter taket.

Entusiasmen berodde naturligtvis mycket på Steve Jobs teatraliska framförande för en redan Applefrälsta publiken, för vad de och vi inte visste då var att den här enheten lade grunden till en teknik som med tiden inte bara skulle förändra vårt sätt att använda mobiltelefoner, utan även oss människor i grunden – hur vi socialiserar, arbetar och konsumerar.

Under den innovativa touchskärmen och den unika designen var Apple Iphone dock inte särskilt imponerande. Inte ens med den tidens mått. Den hade exempelvis bara en Arm 11-processor på 412 MHz, kamera på blygsamma 2 megapixel, som dessutom saknade videoinspelning, något som de flesta vanliga mobiler hade vid den här tiden. Dessutom stödde den inte 3G, vilket gjorde att man i stort sett var beroende av wifi för att surfa i någon större utsträckning. Allt detta gjorde att Iphone fick blandade recensioner.

Året efter var ljudet i skällan dock ett annat. Uppföljaren 3GS släpptes till såväl allmänhetens som recensenters hejarop och Iphone blev prylen alla ville ha.

Resten är, som man säger, historia.

Fakta

Apple Iphone

 

Apple Iphone

Operativsystem: Ios 1.0

Processor: ARM 11, 412MHz

Bildskärm: 480×320; 163 ppi

Minne: 128 mb

Lagring: 4/8/16

Kamera: 2 MP

Mått: 115 x 61 x 11.6 mm

Vikt: 135 g

Taltid: Upp till 8 tim.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.