Barnarbete hos Ericsson och Telenor

Underleverantörer till Ericsson och Telenor har urusla arbetsförhållanden. Det visar Uppdrag granskning som sänds i SVT i kväll. Båda företagen lovar att vidta åtgärder.

Alla storföretag har idag omfattande etiska riktlinjer för sina underleverantörer runt om i världen. Det har också svenska Ericsson och norska Telenor, som säger sig värna om underleverantörernas anställda. Vackra ord om etik och moral – men produktionen utomlands sker under urusla villkor med barnarbete, skrämmande arbetsförhållanden och utan hänsyn till miljön. Det visas i kvällens Uppdrag granskning där reportern Tom Heinemann reser till Bangladesh för att syna två av Skandinaviens tyngsta företag.

Enligt DN rör det sig om ungdomar från 14 år och uppåt som arbetar i fabrikerna utan skyddsutrustning, trots att vissa arbetar vid zinkbad som håller 460 grader.

Upprättat åtgärdsprogram

Ericsson har sett bilderna i förväg och skriver i en kommentar att revisioner på plats har bekräftat missförhållandena i Bangladesh. Ericsson har upprättat ett program för att rätta till förhållandena i Bangladesh. Samtidigt har en genomgång påbörjats av samtliga leverantörer i regioner där det finns risk för missförhållanden.

I Bangladesh har Ericsson avbrutit samarbetet med de leverantörer som förekommer i Uppdrag Granskning utom med Confidence Steel. Ericsson har upprättat ett åtgärdsprogram tillsammans med Confidence Steel. Övrig leverantörer kan eventuellt komma att användas igen om de är beredda att vidta åtgärder för att förbättra förhållandena, uppger Ericsson.

– Missförhållandena i Bangladesh är oacceptabla och vi beklagar djupt att vi inte haft bättre intern kontroll, säger Henry Sténson, Ericssons informationsdirektör. Det är bra att vi fått se de här bilderna för nu kan vi rätta till missförhållandena och får dessutom ett mycket bra fokus internt på de här frågorna.

Misslyckats tidigare

Även Telenor tänker vidta åtgärder för att se till att bolagets etiska regler följs av deras underleverantörer av master. Telenors vd Jon Fredrik Baksaas säger i en kommentar att anställda vid deras dotterbolag i Bangladesh misslyckats med att upptäcka missförhållandena vid tidigare inspektioner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.