Bättre betyg för mobiltäckningen

Mobilnät Operatörernas kraftiga utbyggnad av mobilnäten under de senaste åren har medfört en bättre användarupplevelse. 8 av 10 svenskar säger nu att de är nöjda med täckningen.

Bättre betyg för mobiltäckningen
Shutterstock

Kommunikationsmyndigheten PTS har frågat 4 000 svenskar om deras användning av telefoni och internet. Undersökningen visar att nästan 80 procent av de tillfrågade tycker att deras mobiltäckning är god. Det är fem procentenheter högre än för två år sedan. Under den perioden har också samtliga operatörer gjort stora satsningar på såväl täckning som kapacitet i mobilnäten.

Nöjdast är storstadsborna men enligt PTS tycker även de flesta glesbygdsbor att täckningen är bra, även om de inte är lika nöjda med hur bra det går att surfa mobilt.

– Det är väldigt positivt att allt fler är nöjda med täckningen i mobilnäten – men det behövs ytterligare förbättringar, inte minst bättre mobilt bredband på landsbygden. PTS arbetar just nu med att utforma täckningskravet för nästa tilldelning av frekvenser, och där kommer vi att kräva att det byggs täckning i områden där det inte fungerar att ringa eller använda internet med tillräcklig kapacitet, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS.

Andelen svenskar som använder internet i sin mobil har inte oväntat också ökat under de två år sedan motsvarande undersökning gjordes senast. Närmare 90 procent har en smart mobil och 85 procent av ägarna till dem har också använt den för internetbaserade tjänster det senaste halvåret. Det är är drygt 10 procentenheter fler än 2013.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.