Bedrägerier vid telefonförsäljning

En ny form av bedrägerier vid telefonförsäljning kan vara på gång, varnar Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Sedan hösten 2006 har man undersökt tre ärenden där det finns misstankar om att inspelade band från telefonförsäljning har varit manipulerade.

– Vi har på senare tid uppmärksammat en ny typ av bedrägerier där oseriösa telefonförsäljare gör klipp på de inspelade banden, säger Håkan Bergstedt, gruppchef för informationsteknikgruppen på SKL.

Telefonförsäljare spelar ofta in försäljningssamtalet för att i efterhand kunna förtydliga vad försäljaren och kunden har kommit överens om. Nu har SKL uppmärksammat att det förekommer klipp i inspelade samtal, vilket innebär att delar av samtalen saknas. Det kan exempelvis handla om att kunden börjar en mening med ”Ja..”, men att resten av meningen har klippts bort. Då finns ingen möjlighet att avgöra hur kunden har fortsatt meningen.

– Den som tror sig ha blivit utsatt för den här typen av bedrägerier med manipulerade band vid telefonförsäljning bör vända sig till en konsumentrådgivare eller till Konsumentverket, råder Håkan Bergstedt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.