Bedrägeriförsöken mot Apple-användare ökar snabbt

Mobilt Nätets mer ljusskygga element gör allt för att dra nytta av intresset för nya Iphone och Ios 7. Det senaste halvåret har bedrägeriförsöken med Apple-användare som måltavla ökat explosionsartat.

Det är säkerhetsföretaget Trend Micro som släppt statistik över antalet Apple-relaterade försök till nätfiske-bedrägerier under 2013. Tidigare har många användare av Iphone och Ipad känt sig relativt trygga men enligt Trend Micro har hotbilden förändrats dramatiskt det senaste halvåret. Försöken till phishing med Apple-användare som mål har ökat med tio gånger, från omkring 300 per månad i början av året till över 3 000 per månad i genomsnitt. Värst var det i samband med lanseringen av Ios 7 då Trend Micro identifierade 5 800 olika Apple-relaterade nätfiskekampanjer.

image006

– En bedragare vill alltid utnyttja den plattform som har störst spridningspotential, säger Frederick Wennmark, Nordisk teknikchef på Trend Micro. Vi uppmanar alla att tänka till när det kommer till sin egen säkerhet på Internet. Saker man skall hålla utkik efter är till exempel alla mejl eller meddelanden som frågar efter personlig information eller detaljer kring konto- och kredituppgifter. Ingen legitim avsändare skulle någonsin fråga efter känsliga uppgifter som dessa i ett mejl. Därför bör varningsklockorna ringa när man blir frågad om något sådant. Phishing-meddelanden kan också innehålla bifogade filer, eller smittade länkar som gömmer sig i enheten, sprider sig via till exempel en kontaktlista och sedan öppnar upp enheten för nya angrepp.

Även om användarens beteende och säkerhetsmedvetande är den viktigaste nyckeln till att klara sig från den här typen av bedrägerier så finns det också en allt större flora av appar som försöker hjälpa till att hantera hoten. En av de nyaste är Kaspersky Labs gratisapp Safe Browser för Ios. Den kollar av och blockerar automatiskt webbadresser till kända nätfiskesidor och andra farliga webbsidor. Om man vill kan appen också blockera sidor som innehåller exempelvis våld, porr eller någon av 15 andra förinställda innehållskategorier.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.