Beskedet: Telia förbjuder Tiktok på anställdas telefoner

Säkerhet Telia har beslutat att förbjuda användningen av Tiktok på företagets tjänstetelefoner och datorer från slutet av maj. Företaget motiverar sitt beslut med den datasäkerhetsrisk som säkerhetsmyndigheterna tar upp.

Beskedet: Telia förbjuder Tiktok på anställdas telefoner

Tiktok anklagas för att samla in en väldigt stor mängd data från sina användare samtidigt som företagets band till den kinesiska regimen har kritiserats. Det har resulterat i att flera företag och offentliga organisationer valt att förbjuda sina anställda att använda den populära socialamedie-plattformen på sina tjänstetelefoner. Bland annat Försvarsmakten.

Nu följer alltså Telia efter. Förbjudet gäller på samtliga marknader där Telia är verksamma.

– Säkerhetsmyndigheter i flera länder har lyft fram säkerhetshot relaterade till användningen av TikTok. Telias nätverk är en viktig del av den kritiska, nationella infrastrukturen, varför vi, baserat på en noggrann utvärdering, kommit fram till att vi förbjuer användningen av applikationen på arbetsenheter, säger Kalle Kaasalainen, säkerhetsansvarig på Telia i Finland i en kommentar.

Kaaslainen ser just den breda datainsamlingen som Tiktok bedriver som ett potentiellt hot mot Telias företagssäkerhet.

– Vi är ett tjänstesäkerhetsföretag, och vi har en särskild skyldighet att skydda våra kunders kopplingar och data från eventuellt missbruk, säger Kalle Kaasalainen.

De anställda tillåts även fortsättningsvis ha Tiktok installerat på sina privata telefoner och bolaget meddelar också att appen även fortsättningsvis kommer att användas i annonseringssyfte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.