Beslut om privata 4g-nät närmar sig

4G Sedan 2012 är det möjligt att utan tillstånd bygga privata gsm-nät inomhus. Nu är ett PTS-förslag som skulle göra det möjligt att bygga nät också med 3g- och 4g-teknik ute på remiss.

Tillståndsfria inomhusnät för mobiltelefoni ger företag och organisationer möjlighet att med vanlig mobilteknik bygga lösningar för trådlös kommunikation, till exempel kan näten vara ett alternativ till dect. Men de gör det också möjligt för operatörer som inte har något tillstånd att driva publika nät utomhus att bygga förstärkt inomhustäckning åt sina kunder.

Det frekvensutrymme längst upp i 1800-bandet som PTS år 2012 fattade beslut om att göra tillståndsfritt har varit reserverat för privata gsm-nät men redan innan dess fanns planerna på att framöver utöka utrymmet och göra det mer teknikneutralt. Det förslag PTS nu skickat ut på remiss innebär att att frekvenserna 1780,0 till 1785,0 samt 1875,0 till 1880,0 avsätts för tillståndsfria nät som kan byggas för gsm, umts, lte eller wimax.

Remissvaren ska ha kommit in till PTS senast den 15 maj vilket innebär att myndigheten skulle kunna behandla ärendet på ett styrelsemöte i början av hösten. Tidigast kan de nya reglerna med andra ord börja gälla i slutet av 2014.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.