Bilarna uppkopplade 2011

Varannan ny bil kommer att säljas med inbyggd mobiluppkoppling år 2011, enligt Berg Insight. Trenden går mot att telematik blir standardutrustning i bilar.

Enligt en ny rapport från telekomanalysföretaget Berg Insight, kommer varannan ny bil och var tredje ny bärbar pc att ha inbyggd mobiluppkoppling 2011. Detta kommer att generera en global årlig försäljning av mer än 100 miljoner kommunikationsenheter för telematik och mobilt bredband. I år beräknar Berg Insight att försäljningen inom dessa kategorier kommer att uppgå till 23 miljoner enheter.

Starka trender

– Just nu ser vi två starka trender som driver efterfrågan på telematik och mobilt bredband, säger Tobias Ryberg, analytiker, Berg Insight. Först och främst är det allt fler biltillverkare – mestadels i Nordamerika – som inkluderar en telematikenhet som standardutrustning i alla bilar. Dessutom ökar antalet bärbara pc med inbyggt hspa i takt med att mobiloperatörerna lanserar nya höghastighetsnät.

Han nämner även elmätare, hemlarm och kortbetalterminaler som starka tillväxtområden för så kallad maskin-till-maskin kommunikation.

Lägre kostnader

Rapporten från Berg Insight pekar på flera samverkande faktorer bakom den ökande användningen av mobilkommunikation i andra enheter än mobiltelefoner. Några av dessa är lågkostnadschip för gprs och 3g med inbyggd gps och fastprisabonnemang för mobilt Internet via hspa. Även offentliga initiativ som exempelvis EU:s planer på ett automatiskt nödsamtalssystem för bilar och Sveriges nya elmätningsregler driver utvecklingen framåt.

Text: Anne Pettersson

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.