Billiga lurar gör det knäpptyst på flyget

Tillbehör Sonys nya hörlurar MDR-NC31EM är ljudmagi för blott en 500-lapp. Med den aktiva brusreduceringen påslagen försvinner störande bakgrundsljud som genom ett trollslag.

Billiga lurar gör det knäpptyst på flyget

Aktiv brusreducering går ut på att med hjälp av mikrofoner identifiera störande bakgrundsljud som exempelvis fläktar, trafikbrus eller motorljud och sedan skicka ut ett ljud som låter precis tvärt om. När de två ljuden möts i örat uppfattar vi det som tystnad eftersom ljudvågorna tar ut varandra. Tekniken återfinns ibland i riktigt dyra hörlurar eller headset som ska användas i extrema miljöer.

Speciellt dyrt är däremot inte Sonys nya headset MDR-NC31EM som kommer ut i handeln samtidigt med tillverkarens nya flaggskeppsmobil Xperia Z2. Trots att det ger aktiv brusreducering kommer det bara att kosta runt 400 kronor plus moms och en mikrofon vid varje öra ser till att hämta in det omgivande ljudet.

Telefonen gör jobbet

En mikrofon vid varje hörlur hämtar in omgivningsljudet som ska analyseras. Men en extra mikrofon kräver också en extra pol på kontakten vilket gör att headsetet inte passa med alla telefoner.
En mikrofon vid varje hörlur hämtar in omgivningsljudet som ska analyseras. Men en extra mikrofon kräver också en extra pol på kontakten vilket gör att headsetet inte passa med alla telefoner.

Tricket för att få ner kostnaden är att Sony flyttat in ljudbearbetningen i telefonen och därför behövs inte några extra ljudkretsar i lurarna. Baksidan av det beslutet är att MDR-NC31EM från början bara kommer att fungera med tidigare nämnda telefon Xperia Z2 och dess surfplattesyskon Xperia Z2 Tablet som utrustats med rätt mjukvara. För att kunna ansluta två mikrofoner har Sony också tvingats förse den vanliga 3,5-millimeterskontakten med fem poler istället för fyra och beroende på vilken annan telefon man pluggar in headsetet i kan det bli riktigt knasigt.

Om vi lämnar de tekniska aspekterna åt sidan kunde vi vid ett snabbtest under Mobile World Congress konstatera att det fungerar utmärkt, simulerat ljud från en flygplanskabin försvinner till exempel spårlöst. Man behöver inte heller lyssna på musik (vilket låter utmärkt) eller prata i telefon för att dra nytta av den konstruerade tystnaden, den aktiva brusreduceringen fortsätter att jobba i bakgrunden och du kan använda den bara för att prata med personen bredvid eller få det lugnare i öronen.

Inspelning i stereo med ny mikrofon

Bättre inspelningar med Sonys externa stereomikrofon STM-10.
Bättre inspelningar med Sonys externa stereomikrofon STM-10.

Den nya fempoliga kontakten i Xperia Z2 (och Z2 Tablet) har Sony för övrigt utnyttjat även för ett annat smart tillbehör. Stereomikrofonen STM-10 förvandlar telefonen till en proffsig ljudinspelare för intervjuer eller livemusik. Passar också bra för att ge en ljudkvalitet som bättre matchar den höga bildkvaliteten på videoinspelningar med Sony Xperia Z2. STM10 kommer att kosta runt 320 kronor plus moms.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.