Bjanka Colic: Metaverse är inte redo att användas – varken internt eller externt

Trend2023 Digitala arbetsplatsexperten Bjanka Colic trendspanar ofta för Telekom idag. I sin trendspaning för 2023 börjar hon med att utvärdera fjolårets spaning.
– Många hade högre förhoppningar på återgång till normalitet och stabilitet under 2022, säger hon.

Bjanka Colic: Metaverse är inte redo att användas – varken internt eller externt

Bjanka Colic började Telekom-karriären på Microsoft innan hon för 1,5 år sedan gick över till konsultfirman Diwo. Här hjälper hon kunder med att utveckla sina lösningar för bättre samarbete digitalt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Under 2022 började hon skriva krönikor för Telekom idag och när vi samlade ihop spännande personer i branschen för att spana inför 2023 var Bjanka Colic ett självskrivet namn.

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Efter två år utav pandemi och hemarbete tror jag många hade högre förhoppningar på återgång till normalitet och stabilitet under 2022. I förra årets trendspaningskrönika för Telekom Idag så skrev jag att jag trodde att 2022 skulle bli möjligheternas år, riktigt så blev det kanske inte i och med det osäkra omvärldsläget. Jag skulle säga att läget i Telekom-Sverige idag är lite trevande. Många företag och organisationer vet ännu inte hur de ska hantera stundande lågkonjunktur, höga energipriser, det fortsatta omvärldsläget och den polariserade debatten om distansarbete, säger Bjanka Colic.

 Vad var det viktigaste som hände i Telekom-Sverige 2022?

– Under 2022 så fick vi se en massa dialoger kring hybridarbete, medan vissa förespråkade flexibilitet och fortsatt distansjobb så var andra inne på motsatta uppfattningar. Det var några stora aktörer som bestämde sig för att tvinga tillbaka sina medarbetare till kontoren. Jag tror inte att det heller var någon som missade den heta debatten efter BCG-rapporten som publicerades i DI i höstas kring att ”Distansjobb är haveri för företagen”.

Hon fortsätter:

– Således kan man konstatera att åsikterna kring distansjobb helt enkelt gått väldigt isär. Fortsatt distansjobb, riktlinjer kring återgång till kontoren, anpassad mötesutrustning har oavsett åsikt varit viktiga ämnen under året.

Bjanka Colic lyfter även fram den ryska invasionen av Ukraina, som även påverkade Sverige och svenska verksamheter.

– Det satte cyberkrig och it-säkerhet i ännu större fokus. Vi fick läsa om allt ifrån stulna hörlurar som avslöjar ryska soldaters position till elaka trojaner, it-haverier och överbelastningsattacker på olika myndigheters webbsidor. Desinformation med allt ifrån deep fakes, manipulering av data har också fått ta större del i rapporteringen. Den här utvecklingen har gjort att organisationer och företag satt säkerhet i allt större fokus under året, säger hon.

Den sista spaningen om de viktiga händelserna 2022 kommer från Bjanka Colics professionella vardag som konsult på Diwo.

– Jag har också märkt av en annan trend, nämligen intresset för intranät som varit enormt. 2020 och 2021 var året då organisationer fokuserade på att lansera och börja använda Teams, Slack eller andra samarbetsplattformar, medan 2022 fokuserades på övergripande kommunikation inom bolaget, nämligen intranät, helst baserade på Saas-tjänster. Organisationer som inte haft det tidigare har insett att de behöver samla organisationen digitalt, socialt och kulturellt, medan organisationer som redan haft existerande intranät har valt att uppdatera sitt gamla system.

Vad trodde skulle hända mer av i Telekom-Sverige 2022?

– Två saker. Först: Om jag går tillbaka till min spaning inför 2022 så måste jag säga att fokuset på första linjen, medarbetarupplevelsen inte varit särskilt stort. Jag tror att för mycket annat har kommit i vägen för att detta ska prioriteras och pratas om.

– Och sist: En annan trend som man inför 2022 spekulerade mycket om var metaverse. Men inte ens här har man sett större tidningsrubriker eller större påverkan på vardagen. På sin höjd har ledningsgrupper testat ett möte i Metaverse, men oftast konstaterat att det inte är redo att användas i organisationerna varken internt eller externt.

Vilken utveckling får vi se under 2023?

– Något jag märker att fler och fler diskuterar och uppmärksammar är hållbarhetsteknik och eller grön it. Parallellt med höga energipriser så tror jag verkligen att många företag och organisationer kommer satsa mycket på att minska de egna utsläppen och energiförbrukningen både i sina egna led med också hos deras leverantörer och partners. Jag tror att vi får se många nya affärsmodeller och lösningar med syfte att hjälpa företag att göra hållbara val kring datacenter och deras förbrukningar, cirkulära system för hårdvara och andra digitala lösningar som hjälper till att få bättre koll på organisationens förbrukning och utsläpp.

Bjanka Colic tror också att det nu är dags för en spaning som hon gjort år efter år.

– Jag har sagt automatisering och low-code utveckling flera år i rad när det kommer till trendsspaningar, men med kombinationen hög inflationen och kompetensbrist på utvecklare så tror jag att många organisationer som tidigare inte testat detta kommer vara tvungna. Automatisering och low-code utveckling kan bli ett sätt att minska kostnaderna för rutinmässiga arbetsuppgifter samtidigt som man kan fortsätta utveckla enkla och innovativa applikationer.

Vilken trend påverkar telekom mest de kommande tre åren?

– Jag vill inte säga att det är en trend men jag tror att digital suveränitet, riskhantering och motståndskraft kommer vara något som präglar, inte bara telekom och it, utan också resten av Sverige och Europa. Många företag kommer nog behöva tänka om kring hantering av data, val av leverantörer, it-säkerhetsriktlinjer och säkerställa att systemen håller för oväntade och akuta händelser i mycket högre grad än idag. Inom det temat så tror jag att vi säkert kommer se hur Esams projekt om att hitta svenska alternativ kommer sprida sig och inspirera fler branscher och organisationer.

>> Här hittar du tidigare spaningar inför Telekomåret 2023.Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.