Blackberry kan sluta tillverka enheter

Konkurrens Det är kärva tider för mobiltillverkare som inte heter Apple eller Samsung. Blackberry har definitivt rott i motvind de senaste åren. Fortsätter det så, kan man välja att helt sluta tillverka enheter och fokusera på andra områden, säger Blackberrys vd John Chen.

Det är i en intervju med Bloomberg som John Chen konstaterar att Blackberry kan tvingas att sluta göra smartphones och surfplattor om man återigen misslyckas med att attrahera nya kunder. I ett inledande skede kan företaget börja med att minska antalet modeller, helt avbryta satsningen på low-end-enheter och fokusera ännu mer på försäljning till myndigheter och andra professionella användare med höga säkerhetskrav. Det skulle kunna ta Blackberry tillbaka till lönsamhet, säger Chen, samtidigt som han slår fast:

– Vid en viss tidpunkt, kommer ekonomin ändå ta över.

Blackberrys smartphoneintäkter sjönk med 31 procent till 263 miljoner dollar för det senaste kvartalet jämfört med föregående år. Om det aktuella läget fortsätter drar ner bolagets aktieägare och balansräkning, skulle det inte vara rätt att fortsätta, menar Chen.

Han säger också att billigare telefoner med största säkerhet inte kommer att vara en lönsam affär för Blackberry, konkurrensen med tillverkare i Asien är alltför tuff i det segmentet.

Det senaste året har Blackberry lagt ut tillverkningen av sina enheter till flera taiwanesiska företag för att minska kostnaderna och även öppnat sin mjukvara Waterloo så att den fungerar på enheter från andra tillverkare. Enligt Chen kan företagets framtid finnas i att inrikta sig på att tillverka mjukvara i världsklass, även om vägen dit är lång – smartphones stod trots allt för hälften av företagets intäkter under förra året. Chen ser också en annan stor utmaning med att omforma företagets inriktning.

– Det finns påtryckningar inom företaget att fortsätta utveckla nya smartphones. Det är en del av företagets dna, många bra medarbetare växte upp med att bygga enheter, säger John Chen till Bloomberg.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.