Blustar in i Micollab

UC Blustar som samarbetsklient med bakomliggande server försvinner. Gobitarna plockas istället in i Micollab som är Mitels kraftfullare motsvarighet. Överlag ska produktlinjerna styras in i Mitels struktur.

Blustar in i Micollab

För att lyckas i kampen med de tuffa konkurrenterna måste Mitel utveckla Micollab som samarbets- och uc-verktyg till samtliga sina plattformar, påpekar Gartner i årets Magic Quadrant for Unified Communications. Och det är precis vad som ska ske.

I den processen kommer Mitel att plocka en del funktionalitet från Aastra Blustar Ecosystem.

– Micollab är redan idag en kraftfull samarbetsapplikation. Men exempelvis presence-delen i Blustar, där vi konsoliderar presence, linjestatus, hänvisning och kalenderinformation, är en stark del som kommer att tas tillvara i Micollab, säger Aastras Robert Stahre.

Enligt Gartners uc-rapport kommer Mitel även att plocka in videofunktioner från Aastra. Micollab har redan idag stöd för att dela skrivbord och applikationer.

”Utvärdera Micollab”

Sammantaget innebär Mitels roadmap en tydlig konsolidering av produkter i portföljen i tre linjer: Mivoice, Micontact center och Micollab. Det betyder till exempel att den stora växelplattformen benämns Mivoice MX-One. Som Telekom idag avslöjar i en annan artikel försvinner Aastra som varumärke den 1 oktober.

Exakt när Blustar som namn fasas ut vill inte Robert Stahre ge besked om. Men han tror att det under 2015 kommer bli inaktuellt att tala om Blustar-produkter. Då är det istället Micollab och en uniform uc-svit av ändpunkter som gäller.

– Det viktiga för våra kunder är att vi kommer erbjuda vägar att bygga vidare på gjorda investeringar, med möjligheter att uppgradera och migrera in i det nya, påpekar Robert Stahre.

Gartner-analytikerna Bern Elliots och Steve Bloods råd till Aastra-kunderna är just att överväga Micollab som roadmap för att utveckla sina investeringar. Enligt Robert Stahre fungerar röstdelen i Micollab redan med den senaste versionen av MX-One, som är 5.5. I sexan kommer det mer.

För Aastra internt kommer det mesta i portföljen att leva vidare, förutom Blustar som samarbetsapplikation, konstaterar Robert Stahre. I Sverige har man i huvudsak fokus på MX-One, contact management med telefonistverktyg och integration med sip-telefonerna i portföljen.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!