– Micollab är redan idag en kraftfull samarbetsapplikation. Men exempelvis presence-delen i Blustar, där vi konsoliderar presence, linjestatus, hänvisning och kalenderinformation, är en stark del som kommer att tas tillvara i Micollab, säger Aastras Robert Stahre.
Enligt Gartners uc-rapport kommer Mitel även att plocka in videofunktioner från Aastra. Micollab har redan idag stöd för att dela skrivbord och applikationer.
”Utvärdera Micollab”
Sammantaget innebär Mitels roadmap en tydlig konsolidering av produkter i portföljen i tre linjer: Mivoice, Micontact center och Micollab. Det betyder till exempel att den stora växelplattformen benämns Mivoice MX-One. Som Telekom idag avslöjar i en annan artikel försvinner Aastra som varumärke den 1 oktober.
Exakt när Blustar som namn fasas ut vill inte Robert Stahre ge besked om. Men han tror att det under 2015 kommer bli inaktuellt att tala om Blustar-produkter. Då är det istället Micollab och en uniform uc-svit av ändpunkter som gäller.
– Det viktiga för våra kunder är att vi kommer erbjuda vägar att bygga vidare på gjorda investeringar, med möjligheter att uppgradera och migrera in i det nya, påpekar Robert Stahre.
Gartner-analytikerna Bern Elliots och Steve Bloods råd till Aastra-kunderna är just att överväga Micollab som roadmap för att utveckla sina investeringar. Enligt Robert Stahre fungerar röstdelen i Micollab redan med den senaste versionen av MX-One, som är 5.5. I sexan kommer det mer.
För Aastra internt kommer det mesta i portföljen att leva vidare, förutom Blustar som samarbetsapplikation, konstaterar Robert Stahre. I Sverige har man i huvudsak fokus på MX-One, contact management med telefonistverktyg och integration med sip-telefonerna i portföljen.
publicerad 12 augusti 2014