Bodens datacentersuccé lockar

Datacenter De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

Bodens datacentersuccé lockar

En viceminister, två borgmästare och en markägare. I slutet av förra veckan var en katalansk delegation på plats i Boden: Skälet att spanjorerna lämnat solen i söder var datacenter – och målet med resan var att försöka lära sig processerna bakom etableringen av elintensiva näringar och digital infrastruktur.

Mest engagerade blev besökarna när man presenterade hur Boden praktiskt gått till väga för att nå dagens framgångar.
– Vi har fokuserat på det proaktiva arbetet, att se möjligheterna till nya affärer. Vi brukar säga att vi har en triangel av samarbete, där BBA (Boden Business Agency) står för nya kunder, Bodens energi för energin och vi på samhällsbyggnadskontoret för mark och detaljplaner. Vi gör allt samtidigt och påbörjar till exempel vissa tillståndsprocesser medan vi planlägger mark, söder Cecilia Kvibacke, processledare mark och plan på samhällsbyggnadskontoret.

Och det verkar som att besöket gjort avtryck.
– Boden arbetar med ett koordinerat maskineri som ger bra lösningar åt marknaden, det är ett bra exempel på offentlig förvaltning. Vi har olika förutsättningar och kan få svårigheter med markfrågor och elnät men vi har bra anslutningar och vi kan jobba mer med grön energi som solkraft. Nu vill vi också koordinera processen och även involvera markägarna, säger David Ferrer, vice digitaliseringsminister i den katalanska regeringen.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!