Bomben: Kinnevik säljer Tele2

Affärer Tele2 kommer att få en ny huvudägare. Investmentbolaget Kinnevik säljer nu hela sitt innehav i bolaget.

Bomben: Kinnevik säljer Tele2
Georgi Ganev, foto: Kinnevik.

Köpare blir Freya Investissement, ett bolag som kontrolleras gemensamt av den franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding. Xavier Niel är ordförande och grundare av Iliad.

– Iliad-koncernen och Tele2-koncernen har mycket gemensamt. Vi tror båda på innovationskraft och vikten av en entreprenörsanda. Vår affärssektor i Europa är mycket krävande. Vi har därför stor respekt för det som Tele2:s aktieägare, ledning och team har åstadkommit, och vi är mycket glada över att Kinnevik har valt Freya som Tele2:s nya storägare. Vi ser fram emot att bidra till nästa kapitel i Tele2:s tillväxtresa, säger Thomas Reynaud, vd på Iliad och styrelseledamot i Freya Investissement, i en kommentar i dagens pressmeddelande. 

Även Kinnevik är positiva till affären. Investmentbolaget säljer sitt ägande för 13 miljarder kronor.

– Genom transaktionen får Tele2 en ny ledande aktieägare i kombinationen av iliad och NJJ med en lång meritlista inom den europeiska telekomsektorn som tidig pionjär i Frankrike och som storskalig företagsbyggare i flera europeiska marknader. Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 1980-talet och dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för, kommenterar Georgi Ganev, vd på Kinnevik, affären.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.