Boom för hsdpa-utrustning

Antalet produkter för den snabbare 3g-standarden hsdpa har ökat kraftigt under det senaste halvåret, enligt en studie från GSA. Idag finns 25 produkter på marknaden, vilket är en fördubbling jämfört med bara ett halvår sedan.

Den snabba tillväxten av nya produkter för hsdpa, exempelvis telefoner och datakort, är en stark faktor som driver utvecklingen av turbo-3g. Utvecklingen går hand i hand med utvecklingen av antalet produkter för 3g-standarden wcdma. Totalt finns idag 315 annonserade produkter på marknaden kopplade till wcdma och det innebär att antalet har ökat med 129 under de senaste sex månaderna. Antalet tillverkare har också ökat med över 50 procent det senaste året. Idag finns 38 tillverkare, att jämföra med 25 för 12 månader sedan.

80 procent av produkterna för wcdma är ämnade för den globala 3g-marknaden, medan resten går till japans FOMA-marknad.

3g-operatörerna ser också kopplingen till gsm och edge som viktiga. Utrustning som stödjer både wcdma och gsm/edge har vuxit med 40 procent till 48 produkter.

Studien visar också att det under 2005 lanserades 40 nät för 3g/wcdma. Hittills i år har det tillkommit två nät och totalt finns det 102 3g/wcdma-nät i 44 länder. Antalet abonnenter för 3g passerade också 50 miljoner i februari i år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.