Börsföretag gör inget åt strömslukande datahallar

Varannat svenskt börsföretag ser att elförbrukningen har ökat kraftigt i deras datorhallar. Trots det planerar bara ett fåtal att göra något åt det.
Bland de börsföretag som har en miljöpolicy är det inte självklart att it finns med i den.

De här slutsatserna drar företaget APC-MGE från en undersökning som de har låtit göra bland 50 slumpvis utvalda företag på de svenska börslistorna. Det är it-ansvariga som har svarat på enkäten.

Hela 21 av företagen i undersökningen konstaterar att elförbrukningen har ökat i datorhallen. Ännu fler, 25 företag, fastslår att elnotan för att kyla servrarna har dragit iväg, som en följd av att man byggt ut serverkraften.

Men när företagen får gradera vad som är viktigast för it-avdelningen de närmaste åren hamnar åtgärder för att sänka elförbrukningen i botten – bara fyra företag anser att det är viktigt eller mycket viktigt.

Inte prioriterat

Även för andra energibesparande åtgärder inom it framträder en lika dyster bild. Att investera i hårdvara som drar minde el anses som viktigt eller mycket viktigt av endast 11 företag.

– Vi hade förväntat oss att börsföretagen hade kommit längre på det här området eller haft högre ambitioner för sitt miljöarbete inom it. Det finns flera sätt att göra sina nuvarande servermiljöer grönare, men många företag missar även de enklaste åtgärderna, menar Kristoffer Nyhlén på APC-MGE.

40 av företagen säger sig ha en miljöpolicy, men 28 av dem menar att miljöpolicyn inte omfattar it, som servrar, nätverk och datorer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.