Boxningsmatchen mellan 5g och Wifi står och väger

Krönika Just nu pågår en boxningsmatch mellan två av världens ledande lobbyorganisationer inom trådlösa nät. I den ena ringhörnan har vi GSMA med sina drygt tusen medlemmar varav de flesta är mobiloperatörer som bygger 5g-nät. I den andra hörnan: Wifi Alliance som äger Wifi-märket, skriver Telekom idags nya krönikör Oscar Bexell.

Boxningsmatchen mellan 5g och Wifi står och väger

I potten ligger det eftertraktade 6 GHz-bandet, det ”sista” lediga spektrumet som kan erbjuda både hög kapacitet och hyfsad räckvidd mellan en telefon och en accesspunkt. GSMA vill att delar av spektrumet allokeras för 5g medan Wifi Alliance vill att hela utrymmet harmoniseras globalt för Wifi. Ett par ronder har klarats av och matchen står och väger. Det båda boxarna helt missat är dock att det båda är rädda för, alltså att bli utan detta spektrum, redan kan ha hänt.

Låt oss titta på varför.

Spektrum är den naturresurs man behöver för att bygga trådlösa nät. Man kan jämföra det med det vatten som krävs för att fiska en viss mängd fisk eller en landmassa som krävs för att odla en viss mängd spannmål. En ändlig fysisk resurs som man måste vara rädd om. Ju mer spektrum man har tillgång till, ju mer kapacitet kan man få ut från sitt nät.


Handlar om fyra band

När det gäller 6 GHz-bandet så handlar boxningsmatchen om vem som ska ha rätt att använda och sälja utrustning på de 1200 MHz som är belägna mellan 5,9-7,1 GHz (de fyra banden UNII-5 till UNII-8). Wifi Alliance vill alltså harmonisera alltihop för Wifi-utrustning (Wifi 6E och Wifi 7) globalt medan GSMA vill att de övre banden ska licensieras för 5g.

Det man kan konstatera är att 1200 MHz är en enorm mängd spektrum för ett accessnät, speciellt om det handlar om inomhusnät med kort räckvidd. Som jämförelse har ditt privata Wifi-nät i dag tillgång till några hundra användningsbara MHz. Många mobiloperatörer har byggt sina nationella 4g-nät utomhus på långt under 100 MHz, och då hanterar de hela städer och länder utan problem.

I Europa har man valt att bara släppa upp UNII-5-bandet för Wifi, alltså 480 MHz. Detta motsvarar enorm kapacitet, och de Wifi 6E-accesspunkter man köper nu marknadsförs med ”upp till 5 Gigabit per sekund”, något man når genom att använda breda kanaler på 160 MHz styck. I höst kommer man kunna köpa Wifi 7-accesspunkter med dubbelt så breda kanaler (320 MHz).


Stor risk att störa andra nät och användare

Och det är exakt detta boxningsmatchen egentligen borde handla om. Wifi är en teknologi som är beroende av att man måste ”lyssna innan man pratar”. En telefon, accesspunkt eller tv som har data att skicka behöver alltså först kolla om kanalen man ska kommunicera på är ledig innan man börjar skicka något. Ju bredare kanal, desto större blir risken att man stör andra nät och användare.

När Wifi lanserades för drygt 20 år sen brukade man prata om att det fanns tre kanaler att använda på 2.4 GHz-bandet. Det bandet är numera mer eller mindre dödat av interferens i stadsmiljö. De 320 MHz breda kanaler som Wifi-industrin nu lanserar kommer göra att det nya 6 GHz-spektrumet bara tillhandahåller en enda kanal. De här oerhört breda kanalerna behövs inte. Det aggregerade databehovet från en småbarnsfamilj överstiger sällan eller aldrig 100 Mbps. 320 MHz-kanaler handlar om en enda sak: marknadsföring.

Innan boxningsmatchen fortsätter borde man alltså reda ut hur man får använda den naturresurs som är 6 GHz-bandet. Även om Wifi får tillgång till alla 1200 MHz kommer man bara ha tre icke överlappande kanaler att välja bland. Det Wifi behöver är många fler kanaler, inte bredare kanalbandbredd.

I Sverige är det bara PTS som kan stoppa den här utvecklingen. De måste styra upp regleringen av 6 GHz-bandet så att det inte mosas när meshsystem, routrar och tv-apparater med Wifi 7-kanaler börjar säljas senare i år. Om sen GSMA eller Wifi Alliance vinner boxningsmatchen i Europa är av helt underordnad betydelse.

Oscar Bexell

Oscar Bexell är ny krönikör på Telekom idag. Han har jobbat i drygt 20 år med alla former av trådlösa nät. Han är Technical Sales Director på Radtonics som tar fram lösningar för privata 5g-nät och affärsutvecklare inom 5f och IoT på Uppsala-baserade Piezomotor som utvecklar små, linjära motorer för bland annat telekombranschen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.