”Bra att EU tar krafttag mot teknikens slit och släng”

krönika Vi måste få bukt med den rådande ”slit och släng”-kulturen när det gäller smartphones och datorer – inte bara av miljöskäl, utan även för att minska onödiga kostnader. Det skriver Stefan Spendrup på Soti i en krönika.

”Bra att EU tar krafttag mot teknikens slit och släng”

Miljömässig hållbarhet är en av de största utmaningarna för dagens företag, oavsett bransch. Strängare regler, som den nyligen reviderade batteriförordningen, tillsammans med branschspecifika incitament och offentliga påtryckningar, tvingar både företag och regeringar att sikta mot högre hållbarhetsmål. Enligt Soti:s senaste rapport på tema hållbarhet har bara lite över hälften (55 procent) av beslutsfattarna inom it på global nivå tydliga mål för hållbar hantering av mobila enheter. Det gör regleringsramar som batteriförordningen än viktigare.

Digitaliseringen har generellt lett till mer teknik, vilket också innebär mer avfall. Enheter som laptops, surfplattor och mobiler kasseras ofta för tidigt, trots att många av dem har utbytbara batterier. I Soti:s rapport uppger 69 procent av företagen att mobiltelefoner ofta slängs i onödan, trots att 44 procent av mobilerna har utbytbara batterier. Detta är ett tydligt symptom på den rådande ”slit och släng”-kulturen som vi måste få bukt med – inte bara av miljöskäl, utan även för att minska onödiga kostnader.

EU:s nya batteriförordning är ett centralt element i den Europeiska gröna given och ett tydligt exempel på hur regleringar kan driva hållbarhetsagendan framåt. Förordningen omfattar batteriernas hela livscykel och strävar efter att skapa en hållbar batteriindustri. Enligt förordningen måste dessutom alla nya mobila enheter tillverkas med utbytbara batterier senast 2027 – något som kommer att påverka mobiljättar som Samsung och Apple enormt. Enligt Europeiska kommissionen förväntas den globala efterfrågan på batterier öka fjortonfaldigt till 2030 på grund av den pågående elektrifieringen och energitransitionerna. Regleringar är därför helt avgörande.

Mobilitetsbranschen har en nyckelroll när det gäller att hjälpa till att bevara, underhålla och reparera företagens befintliga mobila enheter. För företag som strävar efter bättre överblick och kontroll över sina enheter – och deras batterihälsa – finns avancerade Enterprise Mobility Management (EMM)-lösningar. Från och med 2027, då alla nya enheter måste ha utbytbara batterier, blir denna typ av överblick än mer avgörande. Med en robust EMM-lösning kan it-avdelningen analysera batteristatus och enheternas allmänna hälsa på distans – i realtid – och därmed snabbt identifiera och åtgärda problem utan att behöva kassera enheter i onödan. På så sätt effektiviserar man processer och sparar tid, samtidigt som man förlänger enheternas livslängd. Detta leder till lägre kostnader och minskad miljöpåverkan, vilket är positivt både för företaget och miljön.

EU:s nya batterireglering bör fungera som en väckarklocka för oss alla. Det är dags att bryta vanan av att snabbt kassera teknik och istället satsa på långsiktigt hållbara lösningar. Teknikens framtid ligger inte bara i nya innovationer utan även i vår förmåga att effektivt ta hand om de resurser vi redan har.

Stefan Spendrup är Nord- och Västeuropachef på SOTI

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.