Bra val för den med begränsad budget

Test I vårt testhörna har vi vänt blicken mot ett lågpris-alternativ. Och för prisklassen gillar vi vad vi ser hos Xiaomi Redmi Note 8T.

Bra val för den med begränsad budget

Corona-krisen kommer antagligen att påverka mängder av företag även på lång sikt. Analysföretag är redan nu oroliga för att det kommer att påverka it-budgeterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Vi har därför passat på att testa en telefon i den lägre prisklassen: Xiaomi Redmi Note 8T.

Xiaomi är ju en snabbt växande kinesisk tillverkare som inte alls har samma bekymmer med handelsrestriktioner från USA som landskollegan Huawei. Det innebär att Xiaomis telefoner har tillgång till till exempel Googles appar och tjänster och att man därmed är ett säkrare alternativ i det perspektivet.

Vi börjar med priset, som ju är det huvudsakliga skälet till att man väljer denna telefon. Det ligger idag på under 2000 kronor exklusive moms för varianten med 128 gb inbyggt minne och det är såklart ett bra pris – om man jämför med Samsungs senaste flaggskepp som ligger på 14990.

Men viktigare än att bara kolla på priset är såklart att se vad man får för pengarna. Och det är faktiskt ganska mycket.

* Prestanda

Det är ofta stor skillnad i prestandan mellan mobiler i den här klassen och i flaggskepps-nivån. Snapdragon-kretsen står för kraften här och den har helt ok prestanda – vi har inga bekymmer med de flesta appar vi använder dagligen, med surf eller med streaming av video. Lite segt är det ibland när vi ska starta upp en del grafiktunga spel, men när spelet väl är igång rullar det på fint.

* Batteri

Med 4000 mAh är det ett rejält tilltaget batteri som Xiaomi valt. Vi kör rätt hårt med användandet när vi testar, men det tog över ett dygn för oss innan vi behövde ladda telefonen. Den medföljande laddaren är snabb och fyller på fullt på lite drygt två timmar.

* Kvalitet

Alltid det svåraste att testa eftersom det bygger mycket på känslan man får – och här är första intrycket bra. Vår testtelefon har en snygg blå tonad baksida som känns dyrare än 2000 kronor.

Redmi-telefonen har glas både fram och bak och det är sju snyggt och känns solitt. När man håller i telefonen känns den lite mer otymplig än många andra av dagens telefoner. Det beror på den svarta aluminiumramen, som ju däremot gör telefonen mer hållbar eftersom den delvis skyddar mot smällar.

* Skärm

Vi gillar skärmen som är på 6,3 tum. Den är exakt och registrerar bra mina tryck. Ljusstyrkan är helt okej och svärtan likaså, men här märks det dock att det är en viss skillnad gentemot de dyrare telefonerna.

* Ljud

Telekom idags testare är ofta missnöjd med volymen som kommer ur dagens telefoner. Här hamnar Redmi Note 8T någonstans i klungan för här kunde det ha varit bättre, även om det faktiskt kommer fler decibel ur denna telefons hörlursport än ur Xiaomis värsting som vi testat tidigare.

Kvaliteten i ljudet från högtalaren är ok, med lite för dålig bas som mest utmärkande drag.

* Kameror är kul, men vi har faktiskt inte lagt speciellt mycket fokus på dem i den här testningen. Det finns tre stycken i telefonen på baksidan, plus en som används för att ge huvudkameran extra funktioner. Dessutom finns en selfiekamera.

Huvudkameran har 48 MP och klarar av de olika ljusstyrkor som vi provar den med med godkänt resultat. Den är väldigt bra för prisklassen, vågar vi till och med säga. De andra kamerorna används för vidvinkel- och makrofotografering.

Förutom denna utrustning så finns det även möjlighet att ha dubbla sim-kort, stöd för nfc och extra sd-lagring.

Sammanfattning: Vi tycker att detta är en prisvärd telefon i en budgetprisklassen som klarar av mycket av det som telefonerna i mellanprisklassen också kan göra. Behöver du spara pengar i höst på it-budgeten är detta ett bra val.

Vill du däremot utrusta personalen med mer funktioner och finesser finns bättre val.

Fakta och betyg

Redmi Note 8T

Tillverkare: Xiaomi
Operativsystem: Android 9.0.
Processor: Snapdragon 665.
Minne: 4 GB.
Lagring: 64 GB, plus plats för microsd-kort (finns också med 128 GB).
Skärm: 6,3 tum, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP, 2 MP, 8 MP vidvinkel, 2 MP makro, 13 MP selfie.
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm hörlursport.
Data: 2g, 3g 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc, ir.
Batteri: 4000 mAh.
Övrigt: Stöd för dubbla sim, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, snaddladdare medföljer.
Storlek: 161 x 75 x 8,6 mm.
Vikt: 200 gram.
Pris: 2000 kronor.

Betyg

Prestanda: 5
Kvalitetskänsla: 7
Användarvänlighet: 7
Innovation: 6
Prisvärde: 9
Snitt: 6,8

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!