Ericsson laddar upp med mjukvara inför MWC

mobilnät Ericsson kommer att visa upp ny nätverksutrustning på Mobile World Congress, men mjukvara blir en allt viktigare del av företagets verksamhet, exempelvis när det gäller tjänsteorkestrering och api:er.

Ericsson laddar upp med mjukvara inför MWC

Ericssons vd Börje Ekholm konstaterade i början av året att företagets kunder står inför många utmaningar. Operatörerna kämpar med lönsamheten och investerar inte i ny nätverksutrustning i den takt man önskar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Även om den trögrörliga marknaden förväntas orsaka fortsatta problem under det kommande året finns det ljusglimtar. När Ericsson bjöd in ett antal journalister till sitt huvudkontor inför årets Mobile World Congress, som drar igång i Barcelona nästa vecka, var budskapet att 5g är den snabbast växande generation av mobilnätverksteknik någonsin.

Fredrik Jejdling, chef för affärsområdet för nätverksprodukter, berättade att 50 procent av all världens 5g-trafik idag går genom produkter från Ericsson, om man bortser från trafiken i Kina. Men det är samtidigt så att de industriella applikationer som 5g-tekniken möjliggör fortfarande inte riktigt har lyft, vilket de måste göra för att operatörerna ska kunna öka sina intäktsströmmar.

Budskapet var också att 5g stand alone börjar ta fart på allvar. Idag är det 21 av Ericssons operatörskunder som har driftsatt 5g stand alone-nät, som är helt oberoende av den äldre 4g-tekniken.

På mässgolvet på Mobile World Congress kommer Ericsson visa upp ny hårdvara i form av basstationer, antenner och annan nätverksutrustning. Men det är tydligt att mjukvaruutveckling och molntjänster blivit en allt större del av verksamheten.

Mobilnätverken uppdateras oftare

Per Narvinger, chef för affärsområdet molnmjukvara och tjänster, berättade att mjukvara för orkestrering blir allt viktigare och att nätverken idag måste uppdateras oftare, inte minst på grund av säkerhetsskäl.

Ericsson lanserar två nya mjukvarulösningar inför MWC: en ai-baserad lösning för att optimera användningen av radioaccessnätverk och en plattform för tjänsteorkestrering som låter operatörer hantera komplexa nätverk i hybrida miljöer och skapa nya intäktskällor med hjälp av den senaste 5g-tekniken.

Plattformen för tjänsteorkestrering, Ericsson Service Orchestration and Assurance, kan också hantera network slicing, där man kan skapa flera virtuella nätverk som optimeras för användning med en specifik tjänst där operatören vill kunna garantera hög kvalitet.

Liksom många andra aktörer ser Ericsson en växande efterfrågan på privata mobilnätverk. Åsa Tamsons, chef för affärsområdet Enterprise wireless solutions, berättade att de är ett intressant alternativ för de företag som inte tycker att wifi-nätverk erbjuder tillräckligt hög säkerhet eller som inte har tillgång till ett pålitligt makronät. Här vill Ericsson erbjuda kompletta lösningar för företag som vill koppla samman flera privata nätverk på olika geografiska platser och ansluta sig till det publika molnet och internet med högsta möjliga säkerhet.

Lanserar sina första nätverks-api:er

För att återvända till mjukvarusatsningen så ger förvärvet av Vonage nu konkreta resultat när Ericsson lanserar tre egna nätverks-api:er. Tanken är att locka utvecklare och operatörer som vill dra nytta av möjligheten att skapa nya intäktsströmmar enligt Fredrik Gessler, som är chef för enheten Network systems and verification.

De första api:erna, två nätverks-api:er och ett identifierings-api, har fokus på att öka säkerheten och sätta stopp för bedrägeriförsök, exempelvis genom att kontrollera om sim-kortet i en ansluten mobil nyligen har bytts ut.

Api:erna ger direkt tillgång till nätverksegenskaper, vilket gör att operatörerna kan utveckla helt nya tjänster. Här befinner sig utvecklingen på ett tidigt skede, men det är uppenbart att Ericsson har stora förhoppningar på tekniken. Telekom idag skrev nyligen om att den amerikanska operatören Verizon har tecknat ett avtal med Vonage om att samarbeta kring api-utveckling.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.